ΑΘΗΝΑ
04:31
|
19.05.2024
Σε μια απρόσμενα κυνική ομολογία προχώρησε ο Έλληνας εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, καταρρίπτοντας πλήρως τον μύθο της «εθνικής» εφοπλιστικής τάξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια απρόσμενα κυνική ομολογία προχώρησε ο Έλληνας εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ιδιοκτήτης της εφοπλιστικής εταιρίας Laskaridis Shipping Co.Ltd και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA), στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ με θέμα το περιβαλοντολογικό αποτύπωμα της εφοπλιστικής και ναυπηγικής βιομηχανίας και της ασυλίας που απολαμβάνει σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου και φορολογίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας και κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, οι δημοσιογράφοι της ερευνητικής ομάδας (που αποτελείται από δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα της Ελβετίας και της Πορτογαλίας, την νορβηγική εφημερίδα VG και την ελληνική ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Reporters United) παρουσίασαν απόσπασμα συνομιλίας όπου ο κ. Λασκαρίδης καταφεύγει σε διόλου κολακευτικά σχόλια για την κυβέρνηση.

Το εν λόγω απόσπασμα καταρρίπτει ταυτόχρονα πλήρως τον μύθο της «εθνικής» εφοπλιστικής τάξης, αφού ο κ. Λασκαρίδης επιβεβαιώνει πως οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν μεταφέρει τις περισσότερες δραστηριότητές τους εκτός Ελλάδας και δεν έχουν κανένα κέρδος από την παραμονή τους στα πάτρια εδάφη.

«Τhis you need to understand well. People who are in shipping don’t need the Greek goverment, don;t need the ministry, don’t need the IMO, don’t need the prime minister. They can shit on the Prime Minister. They have no need of the Prime Minister. Why? Because shipping has nothing to do with Greece. There is nothing a shipowner will gain from Greece. No cargoes to Greece. No contracts from Greece. Nothing in Greece, only his office is here. 80 percent has foreign flags. They don’t care about the Greek flag» ήταν τα ακριβή λόγια του εφοπλιστή.

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη ναυτιλία δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση, δεν χρειάζονται το υπουργείο, δεν χρειάζονται τον ΙΜΟ (Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας), δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Έχουν χε***νο τον πρωθυπουργό. Δεν έχουν ανάγκη τον πρωθυπουργό. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας εφοπλιστής από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν συμβόλαια από την Ελλάδα. Τίποτα (δεν έχει) στην Ελλάδα, μόνο το γραφείο του είναι εδώ. Το 80 τοις εκατό έχει ξένες σημαίες. Δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική σημαία» είναι η ελληνική απόδοση των όσων είπε ο κ. Λασκαρίδης.

Χαρακτηριστική είναι κι η αντίδραση του υπουργού Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος φανερά αγχωμένος και ευρισκόμενος σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καταφεύγει σε μια γενικόλογη απάντηση περί ρυθμιστικού πλαισίου, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσει επί της ουσίας.

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Black Trail» είναι διαθέσιμο εδώ:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα