ΑΘΗΝΑ
23:24
|
13.08.2022
Η Γαλλία θα δώσει έως τα τέλη του 2021 «τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων» στο πρόγραμμα Covax ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία θα δώσει έως τα τέλη του 2021 «τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων» στο πρόγραμμα Covax, τον παγκόσμιο μηχανισμό προμήθειας εμβολίων στις φτωχές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία των κρατών μελών της G20, που διεξάγεται στη Ρώμη.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρατάμε αποθέματα εμβολίων σε ορισμένες χώρες, την ώρα που σε άλλες λείπουν. Και είναι σοκαριστικό ότι ξεκινάμε, κάποιες φορές, να εμβολιάζουμε τα παιδιά εκεί όπου δεν έχουμε ακόμη αρχίσει να εμβολιάζουμε τους πιο ηλικιωμένους, τους πιο ευάλωτους σε άλλες χώρες», επισήμανε ο Γάλλος ηγέτης σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία, επαναλαμβάνοντας μια έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η Γαλλία θα μοιραστεί τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων έως το τέλος του έτους», συμπλήρωσε, τονίζοντας «όχι στις πελατειακές σχέσεις, ναι στη εμβολιαστική πολυμέρεια». 

Αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο των πλουσιότερων χωρών έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία πρώτη δόση έναντι 0,2% των φτωχών χωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα Covax. Ο ΠΟΥ απευθύνει, επομένως, έκκληση στις πλούσιες χώρες να κάνουν πράξη τη διεθνή αλληλεγγύη πριν από τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων.

Έως τα τέλη Μαΐου, 140 εκατομμύρια δόσεις θα λείπουν από το Covax και επιπλέον 50 εκατομμύρια τον Ιούνιο σε σύγκριση με τις ποσότητες που είχε αρχικά προβλέψει για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού των φτωχών χωρών. 

Έως σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα ήθελαν να δώσουν στο Covax 80 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca. Η Γαλλία, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της να την ακολουθήσουν, έχει ήδη ανακοινώσει μια δωρεά ύψους 500.000 δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου και η Σουηδία 1 εκατομμυρίου.

«Στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πρέπει να έχουμε κανένα ταμπού, καμία ιδεολογία, απλά λύσεις που θα βασίζονται σε μια σαφή διάγνωση. Κάθε φορά που η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί εμπόδιο στην παραγωγή, εμείς πρέπει να δίνουμε μια απάντηση όπως παλαιότερα» για τον ιό HIV, επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Για αυτό ακριβώς ζητάω (…) μια κοινή έκθεση, που θα περιλαμβάνει αναλύσεις του ΠΟΕ, του ΠΟΥ», να κατατεθεί στη G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο. Εάν αυτά τα συμπεράσματα περιελάμβαναν τη χρήση νέων μέτρων αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία, προφανώς, θα τα στήριζα», διαβεβαίωσε ο Γάλλος ηγέτης. 

Πηγές: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λιακούλη: Η κυβέρνηση κούνησε οριστικά το μαντήλι στους δημοκρατικούς πολίτες

Προηγείται ο Οντίνγκα στην προεδρική κούρσα της Κένυας

Ποιοι θέλουν πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία; Ο ρόλος της Μαύρης Διεθνούς

Εξιτήριο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα