ΑΘΗΝΑ
17:24
|
23.04.2024
Tουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από νέα, προκλητική έφοδο Ισραηλινών αστυνομικών στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Άσκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί από τις 2.00 π.μ. σήμερα να τέθηκε σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, το θερμόμετρο της έντασης συντηρείται σε υψηλά επίπεδα κύρια με ευθύνη των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

Σήμερα το μεσημέρι, Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα πετώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα σε μία προσπάθεια να διαλύσουν πλήθος νεαρών προσκηνυτών.

Ορισμένοι από τους αστυνομικούς στόχευσαν τους Παλαιστίνιους στο κεφάλι ώστε να προκαλέσουν σοβαρά τραύματα. Ανάμεσά τους ήταν και ο νεαρός Μοχάμεντ Σάμι που χτυπήθηκε με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο κεφάλι με αποτέλεσμα να υποστεί τραύματα και να σπάσουν τα μπροστινά του δόντια.

Oι νεαροί, πριν και μετά την μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής, πανηγύριζαν για τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την κατά αυτούς “νίκη”.

Image

Το πρόσχημα που επικαλέστηκε ο διοικητής της αστυνομίας Ντορόν Τούργκερμαν ήταν πως κάποιοι από το πλήθος εκατοντάδων “πέταξαν πέτρες και μολότοφ” σε αστυνομικούς.

Διέταξε έτσι την έφοδο της αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα κατά (για πολλοστή φορά…) παράβαση της συνθήκης Ισραήλ-Ιορδανίας που αναγνωρίζει στην τελευταία το ρόλο “κηδεμόνα” του τεμένους Αλ Άκσα και άλλων ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη των 10ήμερων επιθέσεων του Ισραήλ και της Χαμάς στις 10 Μάη είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια έντασης στο τέμενος Αλ Άκσα αλλά και απόπειρες έξωσης Παλαιστινίων από Εβραίους έποικους στη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Από τη χρήση σφαιρών “καουτσούκ” τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι και συνελήφθησαν άλλοι εννιά, ενώ από τις υποτιθέμενες ρίψεις “πετρών και μολότοφ” σε αστυνομικούς δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και εκτέλεση Αράβων στο Ισραήλ

Το ίδιο διάστημα συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων με κατοχικές δυνάμεις αναφέρθηκαν σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, όπως η Χεβρών και η Νάμπλους.

Image
Image
Image

Παράλληλα, το μεσημέρι στην ισραηλινή πόλη Ουμ αλ Φαχμ (που έχει σημαντικό αραβικό πληθυσμό) αναφέρθηκε η δολοφονία ενός 42χρονου άνδρα αγνώστων στοιχείων ενώ καθόταν στη θέση του οδηγού μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του από άγνωστο δράστη.

Image

Η δολοφονία αυτή σημειώνεται δύο μέρες μετά την εκτέλεση με παρόμοιο τρόπο του 17χρονου Άραβα Μουχάμαντ Κιγιάν από αστυνομικό με πολιτικά. Σήμερα η κηδεία του εφήβου μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο κατά της κατοχής, με μέρους του πλήθους να τραγουδά δυνατά παλαιστινιακούς ύμνους και εμβατήρια στο κέντρο της πόλης Ουμ αλ Φαχμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα