ΑΘΗΝΑ
01:02
|
16.05.2024
Αδιέξοδο στο θέμα της αποχώρησης ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη διαπίστωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Λύπη” για την έλλειψη προόδου σε βασικά ζητήματα με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, όπως είναι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, όπως είναι οι Σύροι μισθοφόροι και τα τουρκικά στρατεύματα εξέφρασε το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Λιβύη Γιαν Κούμπις.

“Η πρόοδος σε ζητήματα-κλειδιά, όπως το άνοιγμα του παραλιακού οδικού άξονα Σύρτης-Μιζουράτας (σ.σ.συνδέει την ανατολική με τη δυτική Λιβύη) και η έναρξη της αποχώρησης των μισθοφόρων, των μαχητών και των ξένων δυνάμεων βρίσκεται σε αδιέξοδο” είπε ο Κούμπις σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη του ΣΑ του ΟΗΕ.

UN Live United Nations Web TV - Ján Kubiš (UNSMIL) on the Situation in Libya  - Security Council VTC

“Οι νέες καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία των οδικών αξόνων είναι αντίθετες με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή της εκεχειρίας και την πολιτική μετάβαση” προειδοποίησε.

Παίρνοντας το λόγο η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατήγγειλε επίσης την απουσία πολιτικής προόδου μεταξύ των πρώην αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, την οποία κατέστρεψαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με την εισβολή που πραγματοποίησαν το 2011.

“Είναι καιρός οι Λίβυοι ηγέτες να ξεκαθαρίσουν τις συνταγματικές βάσεις των εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, να εγκρίνουν τη σχετική νομοθεσία και να φροντίσουν να μην καθυστερήσει η ψηφοφορία” είπε η Τόμας-Γκρίνφιλιντ ζητώντας να σημειωθεί πρόοδος πριν από την 1η Ιουλίου.

Remarks by Ambassador Linda Thomas-Greenfield at a UN Security Council  Briefing on Yemen | United States Mission to the United Nations

“Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση των ξένων μαχητών, των μισθοφόρων και των ενόπλων ομάδων, καθώς και τον αφοπλισμό τους και την επανένταξή τους στις χώρες προέλευσής τους” είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, τονίζοντας: “Όλοι οι ξένοι παράγοντες που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική παρέμβασή τους και να αρχίσουν να αποσύρονται αμέσως από τη Λιβύη. Δεν υπάρχει περιθώριο ερμηνείας στο θέμα αυτό. Όλοι, σημαίνει όλοι” επέμεινε σε έντονο ύφος, υπονοώντας την Τουρκία.

Σε αντίθεση με τους Ρώσους μισθοφόρους που στήριζαν τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, η Τουρκία υποστηρίζει ότι δυνάμεις της στάλθηκαν στην Τρίπολη στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αφορά εκείνους το αίτημα για αποχώρηση των ξένων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη. Μεταξύ αυτών είναι Τούρκοι στρατιωτικοί καθώς και μισθοφόροι από τη Ρωσία, το Σουδάν και το Τσαντ.

Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι ένοπλες ομάδες θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη απλώς και μόνο για να αναπτυχθούν σε γειτονικές περιοχές.

Υπενθύμισαν την πρόσφατη αποσταθεροποίηση στο Τσαντ που οδήγησε στον (υπό περίεργες συνθήκες) θάνατο του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί και την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από στρατιωτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον γιο του αποβιώσαντος.

“Φοβόμαστε ότι τα όπλα που θα σιγήσουν στη Λιβύη θα ακουστούν ακόμη δυνατότερα στο Σάχελ, το οποίο υφίσταται το δεύτερο κύμα των επιπτώσεων από τη λιβυκή κρίση” σχολίασε από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Νίγηρα, Αμπντού Αμπάρι.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Τάχερ Ελ Σόνι ζήτησε από όλες τις χώρες “να σεβαστούν” όσα επικυρώθηκαν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας “και ιδίως την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, ώστε το κράτος να εδραιώσει την εθνική κυριαρχία του στο έδαφός του”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα