Περίεργες συμπτώσεις ή αλληλοσυνδεόμενα γεγονότα; Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στις επιχειρήσεις του νιγηριανού στρατού σε δασώσεις εκτάσεις της βορειοανατολικής νιγηρίας και του Αμπουμπακάρ Σεκάου αλλά και σε εξελίξεις που σχετίζονται με την τύχη του αρχηγού-“φαντομά” της εγκληματικής οργάνωσης τζιχαντιστών “Μπόκο Χαράμ”.
Το μόνο σίγουρο, επί του παρόντος, ο περίεργος θάνατος του Νιγηριανού επιτελάρχη, αντιστράτηγου Ιμπραχίμ Αταχίρου, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη απόψε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Καντούνα.
Ο στρατός ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες και αιτίες του αεροπορικού δυστυχήματος.
Νωρίτερα, ξαναφούντωσαν οι πληροφορίες για το θάνατο του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο οποίος πάνω από μία δεκαετία στρατολογούσε φτωχά παιδιά, γυναίκες και νεαρούς σε “τυφλές” επιθέσεις αυτοκτονίας σε αγορές κατάμεστες από κόσμο ή στάσεις λεωφορείων για να τρομοκρατεί και να προκαλεί περισσότερα θύματα.
Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ αρχικά είχαν ξεκινήσει σαν δράσεις αντίστασης για την τιμωρία της διαφθοράς της οικονομικής, στρατιωτικής και κυβερνητικής ελίτ στις φτωχές και λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του νιγηριανού βορρά. Μετά η Μπόκο Χαράμ έγινε ο τρόμος και ο φόβος της βορειοανατολικής Νιγηρίας…
Οι πληροφορίες για την “αυτοκτονία” του Σεκάου βγήκαν στο φως όταν αποκαλύφθηκε έκθεση του νιγηριανού στρατού, που έφερε στην δημοσιότητα η Ουάσιγκτον Ποστ.
Εκεί, αναφέρονται τουλάχιστον πέντε Νιγηριανοί στρατηγοί να περιγράφουν με λεπτομέρειες ότι ο Σεκάου σκοτώθηκε στο δάσος Σαμπίσα μετά την πυροδότηση γιλέκου εκρηκτικών μετα οποία είχε ζωστεί την περασμένη Τετάρτη για μην συλληφθεί από παράρτημα τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” στη Δυτική Αφρική.
Το θάνατο του Σεκάου επιβεβαίωσε απόψε με εκτενές ρεπορτάζ της και η εφημερίδα Wall Street Journal.
Από το 2009, ο νιγηριανός στρατός είχε ισχυριστεί πως είχε “σκοτώσει” τον Σεκάου άλλες τρεις φορές, κάτι που στη συνέχεια διαψεύστηκε.
Αυτή τη φορά ωστόσο τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά μιας που τις επιχειρήσεις εναντίον του Σεκάου δεν τις έκανε ο στρατός (με τον οποίο προφανώς είχε κάποιες σχέσεις στο παρασκήνιο…) αλλά οι ανταγωνιστές του. Δηλαδή, τζιχαντιστές, από το …”Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής” (ISWAP) που έφτιαξαν το παράρτημα από “φυτώρια” της Μπόκο Χαράμ.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται θέμα χρόνου να αποδειχθεί εάν τελικά ο Αμπουμπακάρ Σεκάου εγκατέλειψε αυτή τη φορά “τον μάταιο κόσμο”, τον οποίο είχε προηγουμένως φροντίσει να κάνει ακόμη μεγαλύτερη κόλαση με τις σφαγές χιλιάδων πολιτών, τις απαγωγές και στρατολόγηση μικρών μαθητών και μαθητριών τις οποίες στη συνέχεια έδινε σαν “νύφες” σε διοικητές και πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης.