ΑΘΗΝΑ
21:11
|
16.09.2024
"Δεν αντέχουμε άλλους άτυπους μετανάστες" λέει ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου ζητώντας άμεση δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συναγερμό στην κυβέρνηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προκαλεί το τελευταίο διάστημα η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή της χώρας σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης”.

Την Πέμπτη ο Νουρής είχε στείλει γραπτό διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, εξηγώντας πως εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες της Κύπρου για την υποδοχή περαιτέρω άτυπων μεταναστών που εισέρχονται από περιοχές της Συρίας, και δη από το λιμάνι Ταρτούς.

Ο Νουρής στην επιστολή του ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση και ενεργή παρέμβαση της “για να υπάρξει αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων από τα παράλια της Συρίας και ιδιαίτερα από το λιμάνι της Ταρτούς, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε”.

Mεταναστευτικό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στους ελέγχους των άτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου απάντησε πως “δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στους ελέγχους” και ότι από την 1/1/21 έχουν απορριφθεί περίπου 4.000 αιτήσεις ασύλου από αιτούντες που προέρχονται από τις λεγόμενες “ασφαλείς χώρες”.

Πρόσθεσε πως το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός πως η Κύπρος δεν έχει δυνατότητες για ταχύρρυθμες διαδικασίες απέλασης των ατόμων των οποίων απορρίπτεται η αίτηση για άσυλο. Ένα μέρος του προβλήματος το απέδωσε στο γεγονός πως η Κύπρος δεν έχει αρκετές διακρατικές και διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, από τις οποίοες προέρχονται οι περισσότεροι άτυποι μετανάστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου αναφερόμενος σε πλοιάριο που έφτασε από το Λίβανο την περασμένη Κυριακή γεμάτο άτυπους μετανάστες τονίζοντας ότι “επεστράφη στο Λίβανο γιατί έχουμε ακριβώς διμερή συμφωνία”.

Στο «Πουρνάρα» μεταφέρθηκαν οι 64 άτυποι μετανάστες που έφτασαν στη Λάρνακα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα