ΑΘΗΝΑ
13:39
|
18.04.2024
Aποθήκες, πάρκα και δρόμοι «φιλοξενούν» εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκους στον ισπανικό θύλακα της Βόρειας Αφρικής, με την κυβέρνηση να επικρίνεται για τις πρακτικές επαναπροώθησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αποθήκες ή κοιμούνται σε πάρκα και δρόμους της πόλης Θέουτα, με τη μοίρα τους να παραμένει άγνωστη, μετά την έλευση χιλιάδων προσφύγων στον ισπανικό θύλακα της Βόρειας Αφρικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, περισσότεροι από 8.000 μετανάστες την περασμένη εβδομάδα διέσχισαν τα σύνορα, πολλοί από αυτούς κολυμπώντας ή στοιβαγμένοι σε φουσκωτές σχεδίες, εν μέσω αναφορών ότι οι Μαροκινοί αξιωματούχοι έχουν ελαχιστοποιήσει τους διασυνοριακούς ελέγχους. Τουλάχιστον δύο άτομα πέθαναν.

Μέχρι στιγμής, περίπου 7.000 από αυτούς έχουν επαναπροωθηθεί, σύμφωνα με ισπανούς αξιωματούχους, ωστόσο στην πόλη έχουν εντοπιστεί 438 ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς, που, σύμφωνα με τους υπαλλήλους των κοινωνικών υπηρεσιών, ζουν σε άθλιες συνθήκες και κοιμούνται σε αποθήκες, σε πάρκα και στους δρόμους της πόλης. 

«Εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παιδιών που ήρθαν μόνα τους», δήλωσε η αρμόδια υπουργός της Ισπανίας, Ione Belarra στον ισπανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTVE. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι βλέπουμε παιδιά που είναι πολύ νεότερα από το συνηθισμένο, παιδιά ηλικίας επτά, οκτώ, εννέα ετών». Πολλά από αυτά έχουν σταλεί σε αποθήκες, που μετατράπηκαν σε «καταφύγια», προκειμένου να διανύσουν εκεί δεκαήμερη καραντίνας υπό την επιτήρηση της αστυνομίας. 

Αρκετοί ανήλικοι που κατάφεραν να ξεφύγουν από τις αποθήκες αυτές καταγγέλουν ότι οι υπερπλήρεις, με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι περνούν μέρες χωρίς ζεστά γεύματα, με τα παιδιά να επιβιώνουν με μήλα, γιαούρτι και σάντουιτς, ενώ λόγω έλλειψης κρεβατιών πολλά παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα. «Θα προτιμούσα να κοιμηθώ σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, όπως έκανα τις πρώτες μέρες εδώ. Είναι πιο άνετο» ανέφερε ένας νεαρός. «Θέλω να φύγω από εδώ», είπε ένας άλλος, αφού κατέγραψε βίντεο όπου απεικονιζόταν το πάτωμα μπάνιου καλυμμένο με περιττώματα, καθώς οι τουαλέτες είχαν σταματήσει να λειτουργούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, ο πραγματικός αριθμός των ανηλίκων που διαβιούν σε πάρκα και στους δρόμους της Θέουτα χωρίς οικονομικούς πόρους είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Αξιωματούχοι της πόλης φέρεται να ζήτησαν βοήθεια από την Ισπανία. «Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά» δήλωσε ο Carlos Rontome, ένα από τα κυβερνητικά στελέχη της πόλης στο ισπανικό εθνικό ραδιόφωνο αυτήν την εβδομάδα. Ένα άλλο διοικητικό στέλεχος δήλωσε ότι 4.400 κλήσεις πραγματοποιήθηκαν αφότου οι αξιωματούχοι έθεσαν σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή για την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους μέσα σε μόλις μία ημέρα. «Το προσωπικό εργάζεται πρωί, μεσημέρι και βράδυ, καθώς οι απελπισμένοι συγγενείς καλούν με την ελπίδα να εντοπίσουν τους αγαπημένους τους», είπε. «Ο στόχος είναι να επανενωθούν αυτοί οι ανήλικοι με τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατό, γιατί καταλαβαίνουμε την ανησυχία και την αγωνία πολλών οικογενειών που δεν γνωρίζουν πού είναι τα παιδιά τους», δήλωσε. Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, οι ανήλικοι παραμένουν στη φροντίδα των περιφερειακών αρχών έως ότου βρεθούν οι συγγενείς τους ή ενηλικιωθούν.

Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι ορισμένα παιδιά είναι πρόθυμα να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ενώ άλλα δήλωσαν ότι ελπίζουν να μείνουν στην Ισπανία, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες της οικογένειάς τους. Μερικοί, όπως ένας 14χρονος που μίλησε στο Associated Press, είπαν ότι αυτός και οι γονείς του είχαν συμφωνήσει ότι πρέπει να πάει στην Ισπανία. «Ξέρουν ότι αν έρθω εδώ μπορώ να έχω μέλλον», είπε. 

Η οργάνωση Save the Children κάλεσε τις αρχές να λάβουν υπόψιν την κατάσταση κάθε παιδιού εξατομικευμένα. «Πριν τον επαναπατρισμό, είναι σημαντικό οι αρχές να διασφαλίσουν ότι αυτός είναι ασφαλής και κατάλληλος για την ευημερία και τα δικαιώματα των παιδιών», ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωσή του.

Η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη σε καταγγελίες ότι η Ισπανία προχώρησε στην επαναπροώθηση παιδιών χωρίς να ακολουθήσει τη δέουσα διαδικασία τόνισε πως. «Η Αμνηστία υπενθυμίζει στις αρχές ότι πρέπει να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται στο μέγιστο το συμφέρον του παιδιού σε όλες τις περιπτώσεις και πως αυτοί οι νέοι πρέπει να είναι σε θέση, εάν χρειάζεται,- να ζητήσουν διεθνή προστασία». Η οργάνωση κατηγόρησε επίσης το Μαρόκο για τις ενέργειές του στα σύνορα επισημαίνοντας πως «παίζει με τη ζωή των ανθρώπων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τους δικούς τους πολίτες, ως πιόνια σε ένα πολιτικό παιχνίδι» κατέληξε. 

Αξιωματούχοι στο Ραμπάτ έχουν αναφέρει ότι οι χαλαροί έλεγχοι στα σύνορα συνδέονται με μια προσπάθεια του Μαρόκο να ασκήσει πίεση στην Ισπανία για μια αντιπαράθεση που συνδέεται με τη Δυτική Σαχάρα, καθώς το Μαρόκο διεκδικεί το έδαφος στα νότια σύνορά του από τότε που οι Ισπανοί εγκατέλειψαν τη μοναδική αποικία το 1975. Οι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Μαρόκου ως μέρος της πίεσης του Ραμπάτ προκειμένου να υποχρεωθούν τα ευρωπαϊκά κράτη να αναγνωρίσουν τον ισχυρισμό του για τη Δυτική Σαχάρα. Τον Δεκέμβριο του 2020, οι ΗΠΑ, υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έγιναν η πρώτη δυτική περιοχή που αναγνώρισε τον ισχυρισμό του Μαρόκου, σε μια συμφωνία που στοχεύει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές-Ειδικές περιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα