ΑΘΗΝΑ
00:51
|
29.09.2024
Ποτάμια λάβας κατέστρεψαν σπίτια στα προάστια της Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάτοικοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιστρέφουν στα σπίτια τους, τα οποία καταστράφηκαν από τα ποτάμια λάβας που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο το περασμένο Σάββατο. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αλλά ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες και οι αρχές της χώρας ακόμα αναζητούν επιζώντες στις πληγείσες περιοχές.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο το βράδυ του Σαββάτου, προκάλεσε τον τρόμο και τον πανικό στους κατοίκους της πόλης Γκόμα. Περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πέρασαν τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Ρουάντα ενώ ακόμα 25.000 κινήθηκαν προς την βορειοδυτική Σάκε για να σώσουν τις ζωές τους.

 Αξιωματούχοι της Unicef εκφράζουν φόβους πως περισσότερα από 170 παιδιά αγνοούνται, ενώ τουλάχιστον 150 παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους. Αξιωματούχοι της Unicef επισημαίνουν ότι θα στηθούν άμεσα κέντρα για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Εννέα από τα 15 επιβεβαιωμένα θύματα πέθαναν σε τροχαία δυστυχήματα κατά τη διάρκεια της πανικόβλητης διαφυγής του κόσμου από τα ποτάμια της λάβας και της στάχτης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τέσσερα από τα θύματα σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να αποδράσουν από σωφρονιστικό κατάστημα και δύο άτομα κάηκαν ζωντανά.

Η λάβα σταμάτησε κοντά στην συνοικία Μπουχένε, στα προάστια της Γκόμα. Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ενώ η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών αναμένεται να διαρκέσει μήνες. “Όλα τα σπίτια στο Μπουχένε κάηκαν”, δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το αεροδρόμιο της Γκόμα δεν υπέστη καταστροφές παρά τις αρχικές πληροφορίες. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί και οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Γκόμα, είχε εκραγεί και το 2002 στοιχίζοντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων ενώ πάνω από 100.000 είχαν μείνει άστεγοι. “Έζησα την καταστροφή του 2002. Αυτό το ηφαίστειο έχει ρημάξει τα σπίτια όλων μας, τις περιουσίες μας”, δήλωσε κάτοικος στο Ασοσιέτεντ Πρες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Επιστήμονες μελετούν την περίπτωση ζώου με διάρκεια ζωής έως και 400 χρόνια

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα