ΑΘΗΝΑ
08:56
|
19.04.2024
Επί τάπητος τίθεται πρόταση για αεροπορικό εμπάργκο έναντι της Λευκορωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τίθενται οι σχέσεις της ΕΕ με την Λευκορωσία μετά την περιπετειώδη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς σε χτεσινή πτήση της Ryanair από Αθήνα για Μινσκ από τις λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Άμεση απελευθέρωση του Ρ. Προτάσεβιτς ζητά η Ε.Ε. – Προς επιβολή κυρώσεων  στη Λευκορωσία στη Σύνοδο Κορυφής – Politis Online

Έτσι ενώ αρχικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θε εξέταζε την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19,της Κλιματικής Αλλαγής και τις στρατηγικές σχέσεις με Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο, στην ατζέντα της συνόδου μπήκαν σενάρια πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης υποστήριξαν ότι μεταξύ άλλων απόψε κατά το δείπνο εργασίας ηγετών της ΕΕ θα συζητηθεί η λήψη μέτρων όπως:

  • Αεροπορικό εμπάργκο σε αεροσκάφη του αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, Belavia σε χώρες της ΕΕ.
  • Αποκλεισμό πτήσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες στον ενάεριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Τερματισμός των διελεύσεων πτήσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.
  • Ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων.
  • Διενέργεια έρευνας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων.

Οι νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μόνον εάν συμφωνήσουν και οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Απόψε, οι ηγέτες χωρών της ΕΕ προσήλθαν στην Σύνοδο Κορυφής με πρώτο θέμα την Λευκορωσία χωρίς να έχουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές…”για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συζήτησης για τη Λευκορωσία και για τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται ως αύριο.

Κινήσεις από το Eurocontrol

Νωρίτερα, σήμερα, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (eurocontrol) ανακοίνωσε ότι εργάζεται “με σκοπό να βοηθήσει” τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν.

Εκπρόσωπος του Eurocontrol ανέφερε ότι μόνο σήμερα αναμένονται να πετάξουν στον εναέριο χώρο της ΕΕ 64 πτήσεις του λευκορωσικού αερομεταφορέα Belavia. Διαβεβαίωσε ότι «εργάζεται με τις αεροπορικές εταιρίες και τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας» ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη τους θα μπορούν να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον Eurocontrol, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, η γερμανική Lufthansa, η πολωνική LOT και η λετονική airBaltic εκτελούν 14 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Λευκορωσία. Επειδή είναι κλειστό το ανατολικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «ορισμένες εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία», πρόσθεσε.

Κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου, περίπου 2.500 πτήσεις που χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της ΕΕ απογειώθηκαν, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Οι 419 από αυτές ήταν πτήσεις της Belavia. Η εταιρεία αυτή εκτελεί πτήσεις από και προς 21 ευρωπαϊκές πόλεις, από το Ελνσίνκι της Φινλανδίας μέχρι τη Λάρνακα στην Κύπρο.

Ο Eurocontrol υπενθύμισε ότι η λεγόμενη Σύμβαση του Σικάγο για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων απαγορεύει τη χρήση όπλων εναντίον πολιτικών αεροσκαφών εν πτήσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα