ΑΘΗΝΑ
12:44
|
17.05.2024
Ο Ντέιβιντ Μπάρνεα φέρεται πίσω από την περσινή δολοφονία του αρχιτέκτονα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 56χρονος Ντέιβιντ Μπάρνεα, γνωστός στο Ισραήλ με το παρατσούκλι Dedi, αναλαμβάνει τα ηνία της ηγεσίας των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ (Mossad).

Ο Ντέιβιντ Μπάρνεα έχει 25ετή θητεία στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και έχει διατελέσει στέλεχος της Μοssad σε διάφορα νευραλγικά πόστα με τελευταίο εκείνο του αντιπροέδρου της οργάνωσης.

Ξεκίνησε την “καριέρα” του από την επίλεκτη δύναμη ειδικών επιχειρήσεων του στρατού, Sayeret Matkal. Στη συνέχεια συμμετείχε στην δύναμη αντικατασκοπείας Tzomet που αναλαμβάνει τον εντοπισμό, τη στρατολόγηση και τον “χειρισμό” πρακτόρων. Εκεί ο ειδικεύτηκε στην στρατολόγηση πρακτόρων σε διάφορες χώρες του κόσμου με βασικούς στόχους το Ιράν και τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση, Χεζμπολάχ.

Ακολούθως ανέλαβε αναπληρωτής αρχηγός της Keshet, ειδική δύναμη των μυστικών υπηρεσιών με αρμοδιότητα την παρακολούθηση και την διείσδυση σε στόχους των ισραηλινών μυστικών επιχειρήσεων.

Διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής της Mossad το 2018.

Στον νέο αρχηγό της Μοσάντ αποδίδεται κατά πολλούς η περσινή δολοφονία (29 Νοεμβρίου 2020) του “αρχικτέκτονα” και επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Αντικαθιστά τον 59χρονο Γιόσι Κόεν που ήταν στο “τιμόνι” της Μοσάντ από τον Δεκέμβριο του 2015.

Είναι ο διευθυντής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν ο επόμενος ισχυρός ηγέτης του  Ισραήλ; | Tribune.gr

Ο διορισμός του Ντέιβιντ Μπάρνεα ανακοινώθηκε απόψε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου που τόνισε ότι η σημαντικότερη αποστολή του νέου αρχηγού της Μοσάντ είναι “να εξασφαλίσει ότι θα αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν”.

Ο διορισμός του Μπάρνεα επικροτήθηκε στη συνέχεια από τον υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι με σχετική εγκωμιαστική ανάρτησή του στο Τουίτερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκκληση από 13 υπουργούς Εξωτερικών στο Ισραήλ για τη Ράφα

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ίλαν Παπέ

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα