ΑΘΗΝΑ
21:39
|
27.04.2024
Η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που κλείνει συμφωνία με την Άγκυρα – Δηλώσεις από Ντούντα και Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία συμφώνησε να προχωρήσει στην αγορά 24 μη επανδρωμένων πολεμικών και αναγνωριστικών αεροσκαφών από την Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) που κλείνει μια τέτοια συμφωνία με την Τουρκία.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε αρχικά το Σαββατοκύριακο από τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάσζακ, και επιβεβαιώθηκε επισήμως και από τον πρόεδρο της χώρας, Αντρέι Ντούντα, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Άγκυρα. “Είμαστε ανάμεσα στις τρεις ή τέσσερις χώρες στον κόσμο στην τεχνογνωσία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών”, δήλωσε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του. “Είμαστε χαρούμενοι που μοιραζόμαστε την εμπειρία μας, την τεχνογνωσία μας με τον νατοϊκό μας εταίρο”, πρόσθεσε ο Ερντογάν σημειώνοντας ότι η πώληση των drones τύπου τύπου Bayraktar TB2 θα ενισχύσουν σημαντικά την αμυντική βιομηχανία της χώρας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα drones σε στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία, στη Λιβύη αλλά και στον τελευταίο πόλεμο του Ναγκόρνο Καρμπάχ. Γεγονός που σχολίασε το Σαββατοκύριακο και ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.

“Έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες πολέμου”, είπε ο Μάριους Μπλάσζακ. “Πρόκειται για εξοπλισμό που δεν διαθέταμε μέχρι σήμερα. Εξοπλισμός που έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες πολέμου και θα ενισχύσει σημαντικά το αξιόμαχο των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων”, πρόσθεσε. Η Τουρκία εξάγει επίσης εξαρτήματα και υλικό για τη συναρμολόγηση drones στην Ουκρανία, στο Κατάρ και στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε επίσης ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 “σύντομα” θα αναπτυχθούν στην Πολωνία στο πλαίσιο της αποστολής Αεροπορικής Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής. Μια κίνηση, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα καθώς το νατοϊκά μαχητικά θα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας κατά της αποκαλούμενης “ρωσικής απειλής”. Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια και αυξάνει τις πιθανότητες μιας πιθανής σύγκρουσης στην περιοχή.  

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα