ΑΘΗΝΑ
00:35
|
27.04.2024
Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την θερμή στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, υποσχέθηκε χρηματοδότηση της "ανοικοδόμησης" στη Γάζα και την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εξασφάλιση της…”συναίνεσης” του Ισραήλ σε διεθνείς προσπάθειες χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις καταστροφικές 11ήμερες ισραηλινές επιδρομές, την αποκατάσταση βασικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Παλαιστινιακή Αρχή μέσω της επαναλειτουργίας του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ (που εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των Παλαιστινίων και Αράβων του Ισραήλ) και τα περιθώρια μεσοπρόθεσμης επανέναρξης της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης δρομολογεί σήμερα σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ τετραήμερη περιοδεία σε Ισραήλ,κατεχόμενη Παλαιστίνη, Ιορδανία και Αίγυπτο σε μία επιπρόσθετη προσπάθεια “ενίσχυσης” της εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 21/5.

Ο πρώτος που συνάντησε φθάνοντας στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έδειχνε να ανησυχεί περισσότερο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη παρά για την εύθραυστη εκεχειρία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε με νόημα την “ευχή” οι ΗΠΑ να μην επιστρέψουν στην ίδια συμφωνία που υπέγραψαν με το Ιράν το 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Από την άλλη απαίτησε από τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν το Ισραήλ σαν…”εβραϊκό κράτος”.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε για την “σιδερένια υποστήριξη” των ΗΠΑ στην ασφάλεια και το “δικαίωμα αυτοάμυνας” του Ισραήλ.

Παράλληλα επιχείρησε να δείξει πως νοιάζεται και για την “ευημερία” των Παλαιστινίων, μολονότι οι ΗΠΑ δίνουν εδώ και δεκαετίες πάνω από 3 δισ. δολάρια “στρατιωτική βοήθεια” στο Ισραήλ ώστε να εξασφαλίζεται η στρατιωτική υπεροπλία του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και να συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού.

Διαβεβαίωσε έτσι πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν “διεθνή χρηματοδότηση” για την ανοικοδόμηση της Γάζας δίχως να επωφεληθεί η ισλαμική Χαμάς.

Στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, τονίζοντας την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων “με ασφάλεια” απολαμβάνοντας “ίσα μέτρα ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας”.

Η συνάντηση Μπλίνκεν και Αμπάς

Λίγο μετά τις 17.30 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης συναντώντας τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Image

Ο Μπλίνκεν είπε στον Πρόεδρο Αμπάς πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ και πως αντιτίθενται σε “μονομερείς ενέργειες” που μπορεί να υπονομεύσουν “την προοπτική για δίκαιη, βιώσιμη λύση” (αποφεύγοντας να την προσδιορίσει, όπως παλιότερα στη βάση των δύο κρατών).

Σε αυτές τις “μονομερείς ενέργειες” ο Μπλίνκεν (κατά δήλωσή του) συμπεριέλαβε: δραστηριότητες εβραϊκών εποικισμών, κατεδαφίσεις σπιτιών, προσαρτήσεις εδαφών,παρακίνηση ή προτροπή σε βία ή αποζημιώσεις ατόμων που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα δοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή επιπρόσθετη ανθρωπιστική οικονομική βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων, πέρα από τα 5,5 εκατ. δολάρια που θα δοθούν άμεσα για την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας και άλλα 32 εκατομμύρια δολάρια για βασικές ανάγκες.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, από την άλλη, ευχαρίστησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξή του στο “κράτος της Παλαιστίνης” εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μέλλον “θα είναι γεμάτο από διπλωματικές δραστηριότητες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Κουαρτέτου” για το Παλαιστινιακό και τη Μέση Ανατολή (σ.σ. ΗΠΑ,ΕΕ,Ρωσία,ΟΗΕ).

H επίσκεψη Μπλίνκεν στη Ραμάλα, πάντως, προκάλεσε και αντιδράσεις από μέρος της νεολαίας των Παλαιστινίων που αντιτάχθηκαν στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό βλέποντας την παρουσία του Αμερικανού υπουργού στη Δυιτκή Όχθη σαν υποκρισία (στην καλύτερη περίπτωση) και στην χειρότερη σαν “καραγκιοζιλίκια”…

Ο Μπλίνκεν στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αμάν της Ιορδανίας όπου θα συναντήσει τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’.

Την Πέμπτη αναμένεται στο Κάιρο όπου θα συναντήσει και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Νεκρός και άλλος νεαρός Παλαιστίνιος

Η εμφάνιση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Ισραήλ και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν σταματά ούτε για μία μέρα το μπαράζ συλλήψεων και τρομοκρατικών εφόδων που πραγματοποιούν εδώ και μέρες οι ισραηλινές “υπηρεσίες ασφαλείας” σε αραβικές πόλεις του Ισραήλ αλλά και σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Σήμερα νωρίς το πρωί κοντά στην πόλη Αλ Μπίρεχ Ισραηλινοί πράκτορες με πολιτικά από την οργάνωση Musta’ribeen (που συχνά υποδύονται τους Παλαιστίνιους για να συλλάβουν, να τρομοκρατήσουν ή να εξολοθρεύσουν όσους θεωρούν “επικίνδυνους”) σκότωσαν τον νεαρό Παλαιστίνιο Άχμαντ Τζαμίλ Φαχντ από παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό.

Ahmad Jamil Fahd was shot by an undercover Israeli unit posing as Arabs in Ramallah on Tuesday [Twitter]

Ο Φαχντ έφερε πολλαπλά τραύματα και σφαίρες στο κεφάλι και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αφέθηκε να πεθάνει αβοήθητος στο έδαφος.

Η κηδεία του,μερικές ώρες μετά, μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά των κατοχικών αρχών.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα