ΑΘΗΝΑ
08:12
|
26.04.2024
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την ατιμωρησία της αστυνομικής βίας σε βάρος ακτιβιστών και δημοσιογράφων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη, μεταξύ αστυνομικών και χιλιάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την ατιμωρησία της βίας των κρατικών αρχών σε βάρος ακτιβιστών και δημοσιογράφων που διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Kατά τις συγκρούσεις αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον ενός νεαρού διαδηλωτή.

Επίκεντρο συγκρούσεων έγινε η κεντρική πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης στο τέλος μεγάλης ειρηνικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους χιλιάδων ανθρώπων.

Το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε ότι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες οι αστυνομικοί έκαναν χρήση αληθινών πυρών για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, μέρος των οποίων αντέδρασε πετώντας τους πέτρες.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή θύματα μεταξύ των διαδηλωτών.

Νωρίτερα παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πόλεις του σιιτικού νότου, όπως το Ντι Καρ και η Καρμπάλα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση την τιμωρία αστυνομικών που δολοφονούν ή τραυματίζουν σοβαρά πολίτες.

Πολλοί από τους διαδηλωτές σε Βαγδάτη και Καρμπάλα κρατούσαν σημαίες του Ιράκ και φωτογραφίες του επιφανούς ακτιβιστή Ιχάμπ Ουάζνι που δολοφονήθηκε πριν λίγες βδομάδες στην Καρμπάλα από αστυνομικούς.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων έδωσαν μάλιστα “τελεσίγραφο” δύο βδομάδων στην κυβέρνηση προκειμένου να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τους θανάτους διαδηλωτών.

Πριν λίγες μέρες η ημι-επίσημη “Ανώτερη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 35 αντικυβερνητικών ακτιβιστών στο Ιράκ από τον Οκτώβριο του 2019 και άλλες 82 απόπειρες δολοφονίας.

Μόνον πέρσι υπολογίζεται πως δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 15 Ιρακινοί διαδηλωτές και έγιναν άλλες 30 απόπειρες δολοφονίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα