ΑΘΗΝΑ
16:59
|
26.04.2024
Το πρώτο σχόλιο του Λουκασένκο μετά την καταδίκη της Λευκορωσίας για την κρατική "αεροπειρατεία" στο αεροπλάνο της Ryanair.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πρώτο του σχόλιο μετά την καταδίκη της Λευκορωσίας για την “κρατική αεροπειρατεία” πτήσης της Ryanair, προχώρησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για επίθεση στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον της χώρας του ξεπέρασαν τις “κόκκινες γραμμές”.

“Όπως έχουμε προβλέψει, όσοι εύχονται το κακό μας εντός της χώρας αλλά και από το εξωτερικό έχουν αλλάξει τις μεθόδους επίθεσης. Έχουν ξεπεράσει πολλές κόκκινες γραμμές και έχουν διασχίσει τα όρια της κοινής λογικής και της ανθρώπινης ηθικής”, δήλωσε σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία και τις διεθνείς αντιδράσεις για την εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Οι εχθροί μας προσπαθούν να “στραγγαλίσουν” τη Λευκορωσία, πρόσθεσε. 

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε πως η Δύση αρνείται την έρευνα σχετικά με το συμβάν, ενώ επέμεινε πως η χώρα του λειτούργησε βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.

“Το αεροσκάφος εξετράπη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας της Λευκορωσίας (NPP ). Τι θα γινόταν εάν το σύστημα ελέγχου του NPP ετίθετο σε πλήρη συναγερμό;” διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Eπιπλέον ανέφερε σύμφωνα με το Telegam του ΑΤΝ ότι “το μήνυμα ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο προήλθε από την Ελβετία”.

“Πώς θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει, ειδικά εν μέσω μιας σειράς απειλών για βόμβες που στοχεύουν στις εγκαταστάσεις μας; Ζείτε στη Λευκορωσία και γνωρίζετε ότι σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις δέχονται απειλές βομβών καθημερινά. Ακόμη και αεροσκάφη λαμβάνουν τέτοια μηνύματα από διευθύνσεις IP στην Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία. Σε κάθε περίπτωση, ανταποκριθήκαμε επαρκώς στις πληροφορίες που ελήφθησαν “, ανέφερε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό έχει προκαλέσει την οργή της Δύσης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να προειδοποιεί ενόψει Συνόδου Κορυφής πως  “οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν”, ενώ το ΝΑΤΟ ζητά διεθνή έρευνα για ότι συνέβη στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Σύμφωνα με τους Λευκορώσους η εκτροπή έγινε λόγω πληροφορίας για “ύπαρξη βόμβας” στο αεροσκάφος και όχι για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπένγκα. Η βόμβα δεν βρέθηκε και ο δημοσιογράφος και η σύντροφός του κρατούνται.

Με πληροφορίες από AFP και Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα