ΑΘΗΝΑ
01:57
|
13.05.2024
Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει σε "νέα εποχή" με τις ΗΠΑ δίχως να παραλείπει την κριτική για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ελπίδα ότι η επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, θα ανοίξει μία “νέα εποχή” στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας εξέφρασε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν παρέλειψε, παρόλα αυτά,να επικρίνει ξανά την πρόσφατη απόφαση των ηΠΑ να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

“Η δήλωση του Μπάιντεν σχετικά με τα γεγονότα του 1915 επιβάρυνε τις σχέσεις μας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η συνάντηση που θα έχουμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (14 Ιουνίου) θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή…Αποδίδουμε σημασία στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ” δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ηγετικά στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων.

Σε σχετικό βίντεο που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τις Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble και Johnson & Johnson.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πιστεύουν στην Τουρκία και είπε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να επιδείξουν μια πιο εποικοδομητική στάση, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα παραμένουν πρόβλημα. Όπως είπε, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Αντικρουόμενα συμφέροντα

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ερντογάν έχουν επικοινωνήσει μόνο μια φορά (στις 23 Απριλίου) αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι σχέσεις των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων παραμένουν τεταμένες από το 2016 καθώς δεν συγκλίνουν οι περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Φωτιά στις διμερείς σχέσεις έχουν βάλει, μεταξύ άλλων, η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, που εξόργισε την Ουάσινγκτον, η οποία σε απάντηση απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Παρόλα αυτά, οι ισχυρές πιέσεις και δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και οι εσωτερικέςκ πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία αναγκάζουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν να ρίξει τους τόνους με τις ΗΠΑ και την ΕΕ με την προσδοκία προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψέματα από τον πρωθυπουργό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια»

Πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας – Απάντηση από το ΥΠΕΞ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα