ΑΘΗΝΑ
01:02
|
19.04.2024
Η ιρλανδική κυβέρνηση στηρίζει σχέδιο απόφασης που μπορεί να προκαλέσει την άσκηση κυρώσεων στο Ισραήλ με αφορμή την στυγνή κατοχή της Δυτικής Όχθης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδιο απόφασης που προωθεί στην ιρλανδική βουλή το αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν με στόχο να αναγνωριστεί η ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως στηρίζει η κυβέρνηση και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι.

Coveney: 'British government seems to be simply wiping the slate clean on  the Irish issue'

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση του είδους από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται σημαντική άσκηση πίεσης στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις καθώς σε περίπτωση που ψηφιστεί αργότερα σήμερα από το ιρλανδικό κοινοβούλιο θα επιτρέψει τη λήψη οικονομικών,διπλωματικών και άλλων κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από το Δουβλίνο.

A Palestinian woman protests in the Israeli-occupied West Bank

“Η έκταση, ο ρυθμός και η στρατηγική φύση των ενεργειών του Ισραήλ στη διεύρυνση των εβραϊκών εποικισμών και η απώτερη στόχευση μας έχουν φέρει πλέον σε ένα σημείο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα επί του πεδίου…Πρόκειται στην πράξη για αληθινή προσάρτηση” τόνισε ο Κόβενι μιλώντας στο κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του σχεδίου απόφασης.

“Είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα πράξουμε κάτι τέτοιο. Όμως αυτό αντανακλά την τεράστια ανησυχία που έχουμε για το στόχο αυτών των ενεργειών και τις επιπτώσεις τους” πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός.

Ο Κόβενι δεν έμεινε εκεί. Πρότεινε στο σχέδιο απόφασης να προστεθεί παράγραφος που θα καταδικάζει την εκτόξευση ρουκετών από την ισλαμική Χαμάς στο Ισραήλ προτού προσφέρει την στήριξη της κυβέρνησης, θεωρώντας πως “οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς και άλλων ένοπλων οργανώσεων δεν θα πρέπει να δικαιολογηθούν”.

“Ρατσιστικό καθεστώς Απαρτχάιντ” το Ισραήλ

Μιλώντας στη βουλή η 52χρονη αρχηγός του Σιν Φέιν, Μαίρη Λου Μακντόναλντ, υπερασπίστηκε την πρόταση του κόμματός της για την ντε φάκτο αναγνώριση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το “ρατσιστικό καθεστώς Απαρτχάιντ”.

Τόνισε δε πως είναι άκρως διαστρεβλωμένη η θέση πως στην παρούσα σύγκρουση υπάρχουν δύο πλευρές ενώ χαρακτήρισε “αναίσχυντη” την θέση άλλων αξιωματούχων και ξένων ηγετών που αναφέρονται στο “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα