Οι εκατοντάδες ψυχές που πνίγονται στη θάλασσα της Μεσογείου δεν είναι μια “τραγική ανωμαλία” αλλά απόρροια της μεταναστευτικής πολιτικής όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κι άλλων παραγόντων που εδώ και χρόνια “στρουθοκαμηλίζουν” στο θέμα της ανάληψης ευθυνών για το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας ιδιαίτερα αιχμηρής έκθεσης του Οργανισμού Ηνωμένου Ηνωμένων Εθνών με τίτλο “Μοιραία Παράβλεψη”.
Η νέα έκθεση παρουσιάστηκε από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σήμερα Τετάρτη και αφορά τις συνθήκες θανάτου προσφύγων και μεταναστών που επιβιβάζονται σε βάρκες για να διασχίσουν την Μεσόγειο, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη μακριά από εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. “Η πραγματική τραγωδία είναι ότι όλος αυτός πόνος και ο θάνατος στη μεταναστευτική διαδρομή της Μεσογείου μπορεί να προληφθεί”, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ κατά την παρουσίαση της έκθεσης απευθύνοντας έκκληση για άμεσες μεταρρυθμίσεις στις πρακτικές εντοπισμού και διάσωσης των μεταναστών και προσφύγων από την ΕΕ αλλά και από τη Λιβύη.
Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν την ΕΕ είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη τραγωδία, μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων “επαναπροωθήσεων” στη Λιβύη. Τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται και από την αρχή του έτους τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έκθεσή της, στην οποία κάνει λόγο για μια “ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας”.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειώσει τις δικές της επίσημες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις τους έχουν αποτρέψει ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη διάσωση μεταναστών σε κίνδυνο, περιορίζοντας τις βάρκες και στοχοποιώντας άτομα μέσω διοικητικών και ποινικών διαδικασιών. Η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει την ΕΕ για “επαναπροωθήσεις στη θάλασσα” όπου σκάφη προσφύγων – μεταναστών έχουν υποχρεωθεί να επιστρέψουν από τα διεθνή ύδατα στη Λιβύη με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ελικοπτέρων.
Η έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Δεκέμβριο του 2020 και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 80 πρόσφυγες – μετανάστες, αναφέρει επίσης ότι κάποιες επαναπροωθήσεις έχουν εκθέσει σε κίνδυνο μετανάστες. Υπήρξαν περιπτώσεις που λέμβοι εμβολίστηκαν ή δέχτηκαν πυρά με αποτέλεσμα πρόσφυγες να πέσουν στη θάλασσα ή οι βάρκες να ανατραπούν. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση και κακοποίηση στη Λιβύη.
Η έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει ότι η πανδημία επιτείνει τις δυσκολίες επιβίωσης των προσφύγων – μεταναστών καθώς αναγκάζει όλους αυτούς τους ανθρώπους να τίθενται σε απομόνωση κάτω από αμφισβητούμενες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.
Με πληροφορίες από RT News-ΑΜΠΕ