ΑΘΗΝΑ
00:02
|
09.05.2024
Η Ρωσία «εγκρίνει» την πειρατεία ενός επιβατικού αεροπλάνου από την Λευκορωσία, «υποβαθμίζοντας» την υπόθεση αυτή δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία «εγκρίνει» την πειρατεία ενός επιβατικού αεροπλάνου από την Λευκορωσία, «υποβαθμίζοντας» την υπόθεση αυτή και αυτό θα αποδυναμώσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την σύνοδο κορυφής που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, αναφερόμενος στο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου της Ryanair και την κινηματογραφική σύλληψη του ακροδεξιού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς που έλαβε χώρα την Κυριακή.

«Φαντάζομαι ότι η πρωτοβουλία ελήφθη αυτόνομα (από τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο), αλλά διαπιστώνω επίσης ότι η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στον γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Αν ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο Λουκασένκο, θα το έλεγε. Αντιθέτως, φαίνεται μάλιστα ότι (οι Ρώσοι) υποβαθμίζουν το γεγονός αυτό, το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ωστόσο ότι σε αυτό το στάδιο η παρουσία πρακτόρων ρωσικών υπηρεσιών στο αεροπλάνο δεν έχει αποδειχθεί. «Θέλω να διευκρινίσω, ότι δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος προς το παρόν και η έρευνα θα το δείξει», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο «εξέφρασε τη λύπη του» για την σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις εταιρείες της να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας εν είδει αντιποίνων προς την λευκορωσική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον έξοδα που θα προκαλέσει η παράκαμψη της Λευκορωσίας.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι με αυτό που μόλις συνέβη στη Λευκορωσία ο πρόεδρος Πούτιν θα πάει από θέση ισχύος στην σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη», παρατήρησε επίσης ο Λεντριάν. «Όλο αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό γι’αυτόν», σημείωσε.

«Η υπόθεση της Λευκορωσίας εξέπληξε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την σοβαρότητά της. Πρόκειται για τεράστια (υπόθεση), είναι μια απαγωγή στον αέρα, μια πειρατεία της σύγχρονης εποχής. Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν αμέσως από την ΕΕ στην Λευκορωσία θα αποφέρουν καρπούς επειδή θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Όταν κάτι αφορά στο πορτοφόλι, πάντα πιάνει (…) Η Λευκορωσία θα καταδικαστεί στην απομόνωση. Θα είναι δύσκολα γι’αυτήν», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα