ΑΘΗΝΑ
22:40
|
16.04.2024
Οι άκαρπες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Αιθιοπίας αναγκάζουν τον πρόεδρο Σίσι να συσφίξει τις σχέσεις και με το Τζιμπουτί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιστορική επίσκεψη στο μικροσκοπικό αφρικανικό κρατίδιο του Τζιμπουτί πραγματοποιεί από το πρωί ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αιγύπτιος πρόεδρος από την ανεξαρτησία του κρατιδίου το 1977 και οι λόγοι σχετίζονται άμεσα με τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιπτώσεις που προκαλεί στην Αίγυπτο, το Σουδάν και άλλες χώρες της περιοχής η λειτουργία του τεράστιου αιθιοπικού φράγματος GERD που ως το τέλος του 2021 προγραμματίζει να γεμίσει τους ταμιευτήρες του με 13,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού δίχως να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει μία βιώσιμη συμφωνία με τις γειτονικές χώρες των οποίων οι οικονομίες θίγονται άμεσα από τα νερά του “Γαλάζιου Νείλου” που πηγάζει στην Αιθιοπία.

Σε σχετική ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας επισημαίνεται πως ο σκοπός της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου στο Τζιμπουτί είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας, των στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων.

Icon

Τι συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι

Μετά τη συνάντησή τους, οι πρόεδροι Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και Ισμαήλ Ομάρ Γκέλεχ συμφώνησαν ότι το αιθιοπικό φράγμα θα πρέπει να λειτουργήσει υπό το πλαίσιο μίας “δίκαιης και νομικώς δεσμευτικής συμφωνίας” που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Τόνισαν επίσης την διμερή “στρατηγική σχέση” στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Κέρας της Αφρικής (όπου δρα κυρίως η σομαλική οργάνωση τζιχαντιστών “Αλ Σαμπάμπ”).

Επιπλέον οι δύο ηγέτες επισήμαναν την συνεργασία αμφοτέρων χωρών σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και τα στρατηγικά (για τη διεθνή ναυτιλία και τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ασίας) Μπαμπ αλ Μαντέμπ (γνωστά και σαν “Πύλες των Δακρύων”).

Μερικές ώρες πριν την άφιξη του προέδρου Σίσι στο Τζιμπουτί έφθασαν στο αεροδρόμιο της χώρας δύο μεγάλα αιγυπτιακά αεροσκάφη τύπου C-130H με σημαντική ιατροφαρμακευτική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Η επίσκεψη του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι δεν επιδιώκει μόνον την απομόνωση της Αιθιοπίας και την αποτροπή συνεργασίας της με το Τζιμπουτί (στο οποίο έχουν στρατιωτικές βάσεις χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Ιταλία κ.α.). Επιδιώκει και τον περιφερειακό περιορισμό της τουρκικής ισχυρής γεωπολιτικής επιρροής, καθώς η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια έχει απλώσει τα “δίχτυα” της με “δόλωμα’ την τουρκική “ανθρωπιστική” και αναπτυξιακή βοήθεια.

Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο κέντρο βάρους της αιγυπτιακής διπλωματίας πέφτει, αυτή την περίοδο, στην… Αιθιοπία και το φράγμα GERD η λειτουργία του οποίου, δίχως περιφερειακή συνεννόηση, μπορεί να μειώσει δραματικά την εισροή υδάτων του Νείλου με δυσμενείς επιπτώσεις στην αιγυπτιακή οικονομία.

Οι στρατιωτικές συμφωνίες της Αιγύπτου με χώρες της περιοχής

Ας σημειωθεί ότι ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη Σίσι στο Τζιμπουτί, ξεκίνησαν τα στρατιωτικά γυμνάσια Αιγύπτου-Σουδάν “Φρουροί του Νείλου” που είναι τα πρώτα που διεξάγονται μετά την σύναψη διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας στις αρχές της άνοιξης.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η Αίγυπτος δεν έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μόνο με το Σουδάν αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και το Μπουρούντι.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα