ΑΘΗΝΑ
09:29
|
18.05.2024
Πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την χάραξη εμπορικής πολιτικής αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και η νέα αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνδιάλεξη, αφότου ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσαν το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και οι υπηρεσίες της κυρίας Τάι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της κινεζικής πλευράς, οι δύο πλευρές έκαναν μια “εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων” σε πνεύμα “ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών υπηρεσιών, η Κάθριν Τάι εξέφρασε τις “ανησυχίες” της και εξέθεσε τις “κατευθυντήριες αρχές” και τις “προτεραιότητες” της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη χάραξη εμπορικής πολιτικής “με επίκεντρο” τους Αμερικανούς εργαζομένους. Είπε ακόμη στον συνομιλητή της πως ανυπομονεί για τις μελλοντικές επαφές τους, καθώς για την ώρα ακόμη “μελετά” τη διμερή εμπορική σχέση. Η συνδιάλεξη χαρακτηρίστηκε “ειλικρινής” στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου υπάρχουν αρκετά σημεία τριβής: Οι ΗΠΑ επικρίνουν την Κίνα για αθέμιτες κινεζικές οικονομικές πρακτικές και καταδικάζουντην στάση της Κίνας έναντι του Χονγκ Κονγκ και πιέζουν την Κίνα για την Ταϊβάν. Από την πλευρά του το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις και καταδικάζει κάθε έξωθεν παρέμβαση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες.

Τα εδάφη της Νότιας Κίνας διεκδικούνται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία αξίωση στην περιοχή, οι ΗΠΑ εμπλέκονται ενεργά στη διαμάχη, στέλνοντας επανειλημμένα τα στρατιωτικά τους πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να εκπληρώσουν αποστολές “ελευθερίας πλοήγησης”.

Αυτό προκαλεί επικρίσεις από το Πεκίνο που περιγράφει τέτοιες πράξεις ως “προκλήσεις” και συχνά εμπλέκεται στη διεξαγωγή πολεμικών παιχνιδιών στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι επιδιώκει τις συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής και πως δεν προτίθεται να αποσυρθεί ως παίκτης από την ευρύτερη περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Bitcoin: Στα 67.000$ η αξία του μετά από 3 βδομάδες

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα