ΑΘΗΝΑ
09:37
|
04.10.2023
Απάντηση στο "πολεμικό ανακοινωθέν" της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης επιχείρησε να δώσει απόψε το ΚΚΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πραγματοποίησαν σήμερα οργανώσεις του ΚΚΕ, μέλη και φίλοι του κόμματος αλλά και πολίτες που συμπαρατάσσονται απέναντι στις προσπάθειες περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας σε Σύνταγμα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Σύνταγμα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως οι συγκεντρώσεις αυτές είναι μία απάντηση στο “πολεμικό ανακοινωθέν” της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Και τόνισε:

Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη σε εμάς. Μπαίνουμε όλοι και όλες στη μάχη. Ακόμα περισσότεροι και περισσότερες από ό,τι πριν. Στον πόλεμο η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να απαντήσει με πόλεμο.

Με τα δικά της όπλα: Την πλατιά ενημέρωση, την οργάνωση, τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, τις δίκαιες διεκδικήσεις της, την ανατροπή της ζοφερής αυτής κατάστασης.

– 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Αυτό είναι σύγχρονο σήμερα.

– Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, μετά από δύο απανωτές οικονομικές κρίσεις και όχι να δουλεύουν ήλιο με ήλιο.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους μισθωτούς, στους νέους και τις νέες, που καταλαβαίνουν πολύ καλά τι έρχεται, αλλά ακόμα αναρωτιούνται τι και αν μπορεί να αλλάξει.

Μόνος του ο καθένας δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο.

“Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής – όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς”! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι εδώ είναι η δύναμη των εργαζομένων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξήγησε ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι το νέο “προαπαιτούμενο” για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Χαρακτήρισε τα μέτρα… “σούπερ μνημόνιο”, το οποίο, όπως υποστήριξε, χαιρέτισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ.

Και συνέχισε:

Ο πακτωλός των δισ., συγκεντρωμένος από τη δουλειά των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα κατευθυνθεί στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης πράσινης και της ψηφιακής ανάπτυξης, για να ανοίξει νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τα κέρδη τους.

Κι όλα αυτά, με πρόσχημα δήθεν την προστασία του περιβάλλοντος! Καταρρίπτεται περίτρανα ο ισχυρισμός τους ότι την πρωτοβουλία της ανάπτυξης την έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή το κεφάλαιο!

Η μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Η επιλογή ενός μέρους των εργαζομένων και της νεολαίας να παλέψει, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, εκφράστηκε και από τη Θεσσαλονίκη, με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, στην παραλία της πόλης με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν χιλιάδες νέοι, αυτοαπασχολούμενοι και γυναίκες που δήλωσαν «παρών» στο κάλεσμα του ΚΚΕ για αντίσταση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ο Κώστας Παρασκευάς στην κεντρική ομιλία του ανέφερε:

Αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ, αλλά ζούνε και κερδίζουν απ’ τον κόπο όσων δουλεύουν, ζητάνε τώρα απ’ αυτούς που δουλεύουν, να δουλεύουν ακόμα περισσότερο χωρίς να πληρώνονται, για να συνεχίσουν αυτοί να ζουν από τη δουλειά των άλλων.

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα αν περάσει το νομοσχέδιο: Να δουλεύει ο εργαζόμενος παραπάνω, αλλά η υπερεργασία του, αντί να πληρώνεται, θα ανταλλάσσεται με ρεπό.

Οι εργαζόμενοι δεν δούλευαν υπερωρίες για να περνάει η ώρα τους, ούτε από χόμπι. Δούλευαν υπερωρίες από ανάγκη. Γιατί δεν τους έφτανε ο χαμηλός μισθός να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αυτή την ανάγκη εκμεταλλεύονται τώρα ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματίες, για να αυξάνουν την υπεραξία, την απλήρωτη δουλειά, που ούτως ή άλλως το μεγάλο μέρος το καρπώνονται μέσα στο 8ωρο και μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνουν το κεφάλαιό τους.

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ την ώρα που αδειάζουν τα φαρμακεία

Εντείνεται η βία εναντίον δημοσιογράφων στην Αϊτή

Θεσσαλονίκη-Εκδήλωση: 50 Χρόνια Μετά: Ελλάδα-Χιλή, Κοινές Μνήμες

Στη Γαλλία ο Νίκος Δένδιας για την φρεγάτα Κίμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα