ΑΘΗΝΑ
16:37
|
20.05.2024
Από πολύωρη ανάκριση περνούν, στην καλύτερη περίπτωση, όσοι πολίτες χωρών της ΕΕ φανούν "υποπτοι" μετανάστες από τις βρετανικές συνοριακές αρχές...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποτυπώματα. Πολύωρες ανακρίσεις. ‘Ερευνα τραπεζικών λογαριασμών και εισιτηρίων. Αστυνομικός έλεγχος ιστορικού” κατά προηγούμενες επισκέψεις. Αυτά και άλλες περιπέτειες υφίστανται αρκετοί πολίτες χωρών της ΕΕ που επιθυμούν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας χρήση της δυνατότητας να μεταβούν στην…”Γηραιά Αλβιώνα” δίχως βίζα.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν στην σημερινή ηλεκτρονική της έκδοση παρουσιάζει τον σύγχρονο Γολγοθά που  πέρασαν πριν λίγες μέρες ένας Ιταλός που ήθελε να ταξιδέψει οδικώς από την Κυανή Ακτή στην Αγγλία, μέσω Γαλλίας και την περιπέτεια μίας Δανέζας που ήθελε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επισκεφθεί τους γονείς του φίλου της.

The border gate at Calais

Και οι δύο το μετάνιωσαν σε τέτοιο σημείο που θα κάνουν πολύ καιρό, αν όχι χρόνια, να τολμήσουν μία νέα επίσκεψη στη Βρετανία, εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν αλλάξει το σημερινό (σχετικά δαιδαλώδες) καθεστώς.

Ο 51χρονος Ιταλός διευθυντής ξενοδοχείων Σέρτζιο Ντ’Αλμπέρτι, για παράδειγμα, έκανε την “αμαρτία” να τολμήσει οδικώς ένα ταξίδι μέχρι την Ιρλανδία μολονότι άνεργος. Για να φθάσει εκεί, όμως, έπρεπε να περάσει από το βρετανικό έδαφος.

Οι βρετανικές συνοριακές αρχές μετά το Καλαί πέρασαν από …”κόσκινο” τον ίδιο και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς γιατί εκτίμησαν πως ήθελε κρυφά να βρει δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή είχε μείνει άνεργος λόγω πανδημίας. Τα περίπου 4.500 ευρώ που είχε στην τράπεζα δεν τους φάνηκαν αρκετά…”για να καλύψει όλα τα εύλογα κόστη μιας που ήταν χωρίς δουλειά” ενώ θεωρήθηκε…”ύποπτος” πως θα μπορούσε να διεκδικήσει κρατικά επιδόματα.

Notice of Refusal of Leave to Enter showing discretionary powers of Border Force

Θεώρησαν επίσης ότι τους είπε ψέματα πως ήθελε απλώς να ταξιδέψει μέχρι την Αγγλία αφενός επειδή ήταν άνεργος, αφετέρου επειδή δεν είχε κλείσει με κάποιο μέσο εισιτήριο που να αποδεικνύει τα σχέδια επιστροφής του στην Ιταλία.

Πώς όμως θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο αφού επέλεξε ο δύσμοιρος να ταξιδέψει οδικώς με το αυτοκίνητό του;

Σε κάθε  περίπτωση ο Ντ’Αλμπέρτι πέρασε ώρες με τους Βρετανούς συνοριοφύλακες οι οποίοι του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, το πλήρες ιστορικό, τον φωτογράφισαν σαν να ήταν εγκληματίας και τον ανέκριναν.

Ο Ντ’Αλμπέρτι ομολογεί πως μετά από αυτά που πέρασε δεν θέλει να ξανακούσει για Βρετανία ούτε για πλάκα!

“Ήταν τρομερό. Σιχάθηκα τον τρόπο με τον οποίο μου συμπεριφέρθηκαν! Ποτέ δεν ταπεινώθηκα τόσο πολύ στη ζωή μου. Ποτέ δεν θα ξαναπάω στη Βρετανία! Για μένα το ΗΒ δεν υπάρχει. Δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιό μου. Μετά το Καλαί…για μένα υπάρχει μόνον Βόρειος Πόλος” δήλωσε ο Ντ’Αλμπέρτι στην Γκάρντιαν.

Θα μπορούσε βέβαια να σκεφθεί κανείς πως ο Ντ’Αλμπέρτι ήταν απλώς μία μεμονονωμένη περίπτωση ενός φοβερά “άτυχου” Ιταλού ταξιδιώτη που από αναμελιά ή αμέλεια θέλησε να ταξιδέψει ως το Ηνωμένο Βασίλειο ξεχνώντας τα “τείχη” που όρθωσε το Brexit.

Εντούτοις φαίνεται πως αρκετοί άλλοι μη τυπικοί ταξιδιώτες Ευρωπαίοι πέρασαν παρόμοιες περιπέτειες.

Η περιπέτεια της Αντζελίνα από τη Δανία

Η Γκάρντιαν παρουσίασε την περίπτωση της Αντζελίνας, μίας ζαχαροπλάστριας από τη Δανία που έκανε 10ωρο ταξίδι από το Τζάτλαντ με τον φίλο της για να επισκεφθεί την οικογένειά του στην Αγγλία με στόχο να παραμείνει εκεί για τρεις βδομάδες.

Και αυτή πέρασε σχεδόν τα πάνδεινα. Αρχικά οι συνοριοφύλακες στο Καλαί της είπαν ότι εάν επιστρέψει πίσω στη χώρα της “εκουσίως” τότε δεν θα καταγράψουν την περίπτωσή της στα αρχεία τους. Της έβαλαν στο διαβατήριο το σήμα “IS81” με την ένδειξη “άτομο που έκανε αίτηση εισόδου στο ΗΒ”.

Image

Λίγες μέρες μετά επιχείρησε για δεύτερη φορά να εισέλθει στο ΗΒ ταξιδεύοντας αεροπορικώς. Φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Χίθροου το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ανακάλυψε τι σημαίνει το σήμα…IS81!

Η ένδειξη IS81 στο διαβατήριό της (που υποτίθεται πως δεν θα καταγραφόταν στα αρχεία των συνοριακών αρχών) απεδείχθη “εισιτήριο” πεντάωρης ανάκρισης στα κρατητήρια του αεροδρομίου. Αυτά μολονότι είχε εισιτήριο με ημερομηνία 16 Ιουνίου 2021 και παρά το γεγονός ότι ασκούσε το νόμιμο δικαίωμά της ως πολίτης χώρας της ΕΕ να επισκεφθεί το ΗΒ χωρίς βίζα…

Μία λογική εξήγηση για όλη αυτή την περιπέτεια δεν πήρε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο στις αποσκευές της και να ερωτηθεί μέχρι και για τις σχέσεις με τους γονείς της και τη ζωή της στη Δανία…

Οι περιπέτειες αυτές έκαναν τους συντάκτες της Γκάρντιαν να απαιτήσουν απαντήσεις από τις βρετανικές συνοριακές αρχές. Η απάντηση που πήραν ήταν πως οι ξένοι επισκέπτες αντιμετωπίζονται…”με σεβασμό” αλλά οι αρμόδιες συνοριακές αρχές έχουν…”κάθε δικαίωμα” να ερευνήσουν κατά πόσον πρόκειται για αληθινό ταξιδιώτη ή επίδοξο μετανάστη…

Guidelines for border officials on assessing the reasons for entry to the UK by a visitor

Μετά από όλα αυτά, είναι καλό να ελέγξει κανείς εξονυχιστικά στις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας στο Διαδίκτυο όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται πριν επιχειρήσει (σχεδόν για οποιονδήποτε λόγο…) ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να ζήσει ανεπιθύμητες περιπέτειες…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν μετά τον θάνατο Ραϊσί- Ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος 

Φύλλο συκής στη διεθνή δικαιοσύνη η εξίσωση θύτη (Ισραήλ) και θύματος (Γάζα) μέσω Χάγης

Κρεμλίνο: «Η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται» παρά τη λήξη της θητείας Ζελένσκι

Τζούλιαν Ασάνζ: «Πράσινο φως» για νέα έφεση κατά της απόφασης έκδοσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα