ΑΘΗΝΑ
18:17
|
18.05.2024
Η συντήρηση, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της συλλογής του Τσέχου συγγραφέα έγινε από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια συλλογή εγγράφων του σπουδαίου Τσέχου συγγραφέα Φραντς Κάφκα είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο για το αναγνωστικό κοινό μετά από μια εντατική προσπάθεια αποκατάστασης, συντήρησης, αρχειοθέτησης και ψηφιοποίησης του υλικού.

Η ψηφιοποιημένη συλλογή περιλαμβάνει τρία προσχέδια του έργου “Γαμήλιες Προετοιμασίες στη Χώρα” του Κάφκα, ένα σημειωματάριο με ασκήσεις εκμάθησης της εβραϊκής γλώσσας, εκατοντάδες προσωπικές επιστολές και σημειώσεις από τα ταξίδια του συγγραφέα.

Καρτ ποστάλ του Κάφκα στον φίλο του Μαξ Μπροντ

Η συλλογή είχε παραδοθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ από τον Μαξ Μπροντ, τον φίλο του Κάφκα που είχε υποσχεθεί στον συγγραφέα να κάψει όλα τα γραπτά του μετά τον θάνατό του τη δεκαετία του ’20. Ο Μπροντ δεν εκπλήρωσε την επιθυμία του φίλου του και αντί να κάψει τα κείμενά του τα δημοσίευσε και συνέβαλε στην παγκόσμια λογοτεχνική αναγνώριση του Τσέχου συγγραφέα. Μετά τον θάνατο του Μαξ Μπροντ το 1968 η συλλογή του Κάφκα εξαφανίστηκε και η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ ξεκίνησε μια “καφκική” προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των εγγράφων, η οποία διήρκησε 11 χρόνια.

Σημειώσεις από το ταξίδι στο Παρίσι το 1911

Ερευνητές αναζήτησαν τα γραπτά του Κάφκα στη Γερμανία, την Ελβετία και σε θυρίδες τραπεζών του Ισραήλ. Το σύνολο του έργου περιήλθε στην κατοχή του Ισραήλ το 2019.

Ο Φραντς Κάφκα

Ο Φραντς Κάφκα πέθανε το 1924 σε ηλικία 41 ετών μετά από μια μάχη επτά ετών με τη φυματίωση. Περίπου 15 χρόνια αργότερα, ο Μαξ Μπροντ, επίσης Τσέχος εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας, εγκατέλειψε την κατεχομένη από τις ναζιστικές δυνάμεις Τσεχοσλοβακία και εγκαταστάθηκε στο Τελ Αβίβ, τότε Παλαιστίνη υπό Βρετανική Εντολή.

Μαξ Μπροντ

Ο Μπροντ μετέφερε σε μια βαλίτσα όλο το έργο του Κάφκα και ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκδώσει τα ημιτελή μυθιστορήματά του, “Ο Πύργος” , “Η Δίκη” και “Αμερική”. Φρόντισε επίσης για την έκδοση των ημερολογίων και της αλληλογραφίας του Κάφκα, ενώ το 1937, ολοκλήρωσε την πρώτη βιογραφία του, “Φραντς Κάφκα, Μια Βιογραφία”. Λίγο πριν τον θάνατό του ο Μπροντ εμπιστεύτηκε τη συλλογή του Κάφκα στη γραμματέα του Έστερ Χόφε. Η επιθυμία του ήταν να παραδώσει όλα τα γραπτά στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ. Αλλά, η Χόφε κράτησε τη συλλογή για τον εαυτό της μέχρι τον θάνατό της το 2007. Η γραμματέας φύλαξε τη συλλογή στο διαμέρισμά της στο Τελ Αβίβ αλλά και σε θυρίδες τραπεζών στο Ισραήλ και την Ελβετία. Το 1988 η Χόφε πούλησε χειρόγραφο της “Δίκης” έναντι δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώσεις του συγγραφέα στα εβραϊκά

Μετά τον θάνατό της η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ ζήτησε από τις κόρες της να τιμήσουν την τελευταία επιθυμία του Μαξ Μπροντ. Αυτές αρνήθηκαν και ξεκίνησε μια δικαστική μάχη για την απόκτηση των εγγραφών. Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ δικαίωσε το αίτημα της Βιβλιοθήκης.

Σελίδες από επιστολή του Κάφκα στον πατέρα του
Σκίτσο του Φραντς Κάφκα

“Τα γραπτά του Φραντς Κάφκα είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό μαζί με όλο το πλούσιο υλικό που έχουμε ψηφιοποιήσει τα τελευταία χρόνια ως μέρος των προσπαθειών μας να διατηρήσουμε και να μεταβιβάσουμε πολιτιστικά αγαθά στις μελλοντικές γενιές”, δήλωσε ο Όρεν Βάινμπεργκ, διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ.

Πηγή: BBC, Φωτογραφίες:  NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα