ΑΘΗΝΑ
11:53
|
07.07.2024
Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αναστήλωση του ιστορικού τοξωτού γεφυριού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς/Europa Nostra 2021 τιμήθηκε η υποψηφιότητα που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας στην Ήπειρο, όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν ακόμη δύο υποψηφιότητες με ελληνική συμμετοχή, μεταξύ των οποίων, το Fibranet, που αφορά στη συντήρηση ινών αρχαίων υφασμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των βραβείων European Heritage Awards/Europa Nostra 2021, το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Creative Europe. Φέτος, η κορυφαία τιμή της Ευρώπης στον τομέα της κληρονομιάς απονέμεται σε 24 υποδειγματικά επιτεύγματα από 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι νικητές του βραβείου επιλέχθηκαν από ανεξάρτητες επιτροπές αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη, κατά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και άτομα από 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: “Μία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση απέσπασε σήμερα η Ελλάδα, το βραβείο της Europa Nostra 2021, για την υποδειγματική αποκατάσταση της Γέφυρας της Πλάκας στην Ήπειρο. Με το συγκεκριμένο βραβείο -το οποίο προστίθεται στην σειρά και των άλλων αντίστοιχων διακρίσεων με τις οποίες έχει τιμηθεί το ΥΠΠΟΑ εκ μέρους της Europa Nostra- επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται για ακόμη μία φορά το υψηλό επίπεδο επιστημονικής επάρκειας των Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ό,τι αφορά την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το συγκεκριμένο έργο ήταν το αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού, Μεταφορών και Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Η κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, το 2015, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων, συνδέεται με τις συνέπειες των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ολοκληρώνει την σύνταξη του σχεδίου δράσης -ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2019- για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών, ενώ συγχρόνως έχει εντάξει στα έργα που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των φαινόμενων της κλιματικής αλλαγής στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Αποτελεί πρόκληση και προτεραιότητά μας να φροντίσουμε το δυνατόν συντομότερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά”.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Με μία ανάρτηση στο Facebook αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας. Το Γεφύρι της Πλάκας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων που ενώνει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια, και είχε γκρεμιστεί από την κακοκαιρία του 2015.

Σε προσωπικό τόνο, καθώς το Γεφύρι συνδέεται με τις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: “Στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που κληθήκαμε να αντιμετωπίσαμε ως κυβέρνηση το Φλεβάρη του 2015, πηγαίνοντας ως πρωθυπουργός τότε προς το κέντρο επιχειρήσεων, πληροφορήθηκα ότι έπεσε το Γεφύρι της Πλάκας. Ήταν για μένα ένα μεγάλο σοκ. Όχι μόνο γιατί επρόκειτο για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και γιατί ήταν το Γεφύρι που πρωτοδιάβηκα από τότε που άρχισα να περπατώ. Για μένα δεν γκρεμίστηκε μόνο ένα μνημείο αλλά και ένα κομμάτι των παιδικών μου αναμνήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Δεν το βάλαμε όμως κάτω. Πιστέψαμε ότι μπορούμε να το ξαναστήσουμε.

Και κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο. Κυρίως εμπιστευτήκαμε την τεχνολογία, τους επιστήμονες του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, τις κρατικές υποδομές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και τα καταφέραμε. Ξαναστήθηκε η ιστορική μνήμη μέσα από ένα επίτευγμα της τεχνολογίας και της παράδοσης. Και σήμερα είμαστε όλοι περήφανοι για τη διεθνή διάκριση – επιστέγασμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας”.

Στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση το Φλεβάρη του 2015, πηγαίνοντας ως…

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, May 26, 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Ο «αντισημίτης» Μελανσόν, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Κύπρος και η γεωπολιτική των γαλλικών εκλογών

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα