ΑΘΗΝΑ
02:41
|
21.09.2024
"Η Ευρώπη έχει επίσης τα προβλήματά της. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους νέους Αφρικανούς να βρουν μέρος εκεί" είπε ο Φέλιξ Τσισεκέντι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη στο Γιουρονιους με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής Γαλλίας-Αφρικής στο Παρίσι έδωσε ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Φέλιξη Τσισεκέντι με αφορμή την ιδιότητα του προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ένωσης.

Εξέφρασε την απογοήτευση Αφρικανών ηγετών για το γεγονός πως στη σύνοδο Κορυφής του Παρισιού δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τη χορήγηση 33 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των οικονομιών χωρών στην Αφρική στην παρούσα φάση, ποσό που κρίνεται ανεπαρκές με βάση τον αριθμό των 54 μελών της Αφρικανικής Ένωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αρχικός στόχος της διάσκεψης ήταν, μεταξύ άλλων να συγκεντρώσει έως και 100 δισεκατομμύρια.

DR Congo leader to appoint Israel envoy within days, vows closer ties | The  Times of Israel

Ερωτηθείς για τις μεταναστευτικές ροές νεαρών Αφρικανών προς την Ευρώπη, ο Κογκολέζος ηγέτης παραδέχθηκε πως έχει πηγή την απελπισία και την έλλειψη ευκαιριών στις νέες γενιές. Και τόνισε:

“Η νεολαία πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι ένα Eldorado. Και ότι αφήνοντας τη χώρα τους, μπορούν να βρουν ευτυχία στην Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη έχει επίσης τα προβλήματά της. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους νέους Αφρικανούς να βρουν μέρος εκεί.

Όταν ρωτήθηκε για την κλιμάκωση των επιθέσεων τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” σε αφρικανικές χώρες όπως οι πρόσφατες επιθέσεις στη Μοζαμβίκη ο Τσισεκέντι απάντησε ότι το πρόβλημα στη Μοζαμβίκη είναι παρόμοιο με αυτό του ανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό.Εξήγησε πως πρόκειται για ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που έχουν ορκισθεί πίστη στον isis και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει μια χώρα. “Ο κίνδυνος είναι ότι αυτός ο καρκίνος, αυτό το πρόβλημα, εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή, σε ολόκληρη την ήπειρο” πρόσθεσε. Και συνέχισε:

Πρέπει λοιπόν να το πολεμήσουμε τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αυτό που συμβαίνει στη Μοζαμβίκη προσελκύει πραγματικά την προσοχή μας επειδή είναι ακριβώς το ίδιο φαινόμενο που βιώνουμε εδώ.

Επειδή αυτές οι περιοχές είναι δυνητικά πλούσιες σε ορυκτά και άλλους πόρους, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τoυς κόψουμε αυτήν την προμήθεια, γιατί αυτό θα τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές τους. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε γρήγορα, αποτελεσματικά και μαζί, γιατί μαζί θα πετύχουμε ..

Ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό ρωτήθηκε για την προ μηνών δολοφονία του Ιταλού πρέσβη, υποστήριξε ότι πίσω από τους υπόπτους υπάρχει μια ολόκληρη οργάνωση. “Είναι εγκληματίες, οργανωμένοι σε συμμορίες και σίγουρα έχουν μέντορες. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να τους εντοπίσουμε. Έχουμε τη συνεργασία των ιταλικών υπηρεσιών και εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι απαίσιο. Ήμουν πραγματικά λυπημένος από το θάνατό του και αυτό με παρακινεί ακόμη περισσότερο να αναζητήσω τους υπόπτους και ειδικά να εξαφανίσω αυτούς τους θύλακες βίας στα ανατολικά της χώρας μου” απάντησε.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να εκπροσωπηθεί η χώρα του στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρώντας ότι “είναι μια ευκαιρία τώρα που έχουμε και την προεδρια της Αφρικανικής Ένωσης να είμαστε και στο συμβουλιο Ασφαλείας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα