ΑΘΗΝΑ
03:22
|
24.04.2024
Αναζητώντας τεκμήρια για την ακροδεξιά στράτευση του απαχθέντα από το καθεστώς Λουκασένκο, Ρομάν Προτάσεβιτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως γνωστόν πλέον παγκοσμίως, η υπό τη συνοδεία μαχητικών υποχρεωτική προσεδάφιση του αεροσκάφους της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας έγινε, με το πρόσχημα δήθεν του τρομοκρατικού κινδύνου, προκειμένου να συλληφθεί ο Ρομάν Προτάσεβιτς, δημοσιογράφος, αντιφρονών του καθεστώτος Λουκασένκο και σημαίνον στέλεχος της αντιπολίτευσης. Ο Προτάσεβιτς ήταν ο οργανωτής του καναλιού Νέχτα στο Telegram, βασικού οργανωτικού μοχλού της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, ακούγεται πως ήταν ακροδεξιός, συνεργάτης ή και μαχητής, ανάλογα με την πηγή, του διαβόητου Τάγματος Αζόφ, ένα μάχιμο σώμα που απαρτίζεται από νεοναζί και έχει καταγγελθεί ως κέντρο εκπαίδευσης ακροδεξιών τρομοκρατών από όλο τον κόσμο, ακόμα και από την “φωνή” της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, το περιοδικό Foreign Policy.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: καμία δικαιολογία δεν υφίσταται για την απαγωγή / αεροπειρατεία του σκάφους από το καθεστώς Λουκασένκο, που μοιάζει να κλυδωνίζεται εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο. Όμως η συμμετοχή ενός επιφανούς στελέχους της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης έστω και περιφερειακά, σε οργάνωση με σαφή και έντονο νεοναζιστικό πρόσημο, θα αποτελούσε – αν ίσχυε – μια ένδειξη για την πολιτική γεωγραφία της συστράτευσης εναντίον του Λουκασένκο: ένα μείγμα αντιρώσων ακροδεξιών, με φιλοδυτικούς νεοφιλελεύθερους. Έχουν υπάρξει όμως αμφισβητήσεις για το αν ο Προτάσεβιτς είχε όντως σχέση με τους Ουκρανούς νεοναζί.

Όλες πλέον οι ενδείξεις δείχνουν πως ο Προτάσεβιτς είχε τωόντι κάποιου είδους σχέση με το Τάγμα Αζόφ. Πρώτα και καλύτερα ο αρχηγός του Τάγματος Αζόφ ο ίδιος, ο Αντρίι Μπιλέτσκι – ένας άνθρωπος που είχε δηλώσει πως η αποστολή του Ουκρανικού έθνους είναι να “οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των υπό την ηγεσία των σημιτών Untermenschen (υπανθρώπων)”. Σε μήνυμα του στο Telegram o ουκρανός φύρερ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Προτάσεβιτες στο τάγμα Αζόφ, σημειώνοντας πάντως πως ήταν δίπλα τους στις μάχες, όχι σαν πολεμιστής αλλά σαν δημοσιογράφος.

Ανάλογη πληροφορία για συμμετοχή του απαχθέντος στο γραφείο τύπου του Τάγματος Αζόφ έδινε και το έγκυρο ουκρανικό ΜΜΕ Ζέρκαλο Νέντελι.

Εμφανίστηκαν “φωτογραφίες του Προτάσεβιτς” στο περιοδικό των Αζοφιτών Μαύρος Ήλιος (φυσικά παραπομπή και χρήση του συμβόλου των Ες-Ες)

Αλλά στην παραπάνω φωτογραφία αμφισβητήθηκε αν εικονιζόταν ο ίδιος. Περαιτέρω έρευνα έφερε στο φως και άλλες φωτογραφίες του Προτάσεβιτς με τη στολή του Τάγματος Αζόφ, που είναι σαφέστερα ταυτοποιήσιμες, όπως αυτή από την πρώτη επέτειο της ανάκτησης της Μαριούπολης

Σημειώνω το παράδοξο της παρουσίας ενός μέλους γραφείου τύπου με στολή, εξάρτυση και οπλισμό.

Εδώ Ουκρανός ακαδημαϊκός και πολιτικός αναλυτής Βολόντιμιρ Ίστσενκο δημοσιεύει φωτογραφία του Προτάσεβιτς με ναζιστικό μπλουζάκι.

Τέλος το FOIA research, ένας ιστοτόπος που παρακολουθεί τη δράση της ακροδεξιάς παγκοσμίως, είχε “φακελώσει” τον Ρομάν Προτάσεβιτς ως ακροδεξιό, ήδη από πέρυσι.

Γίνεται γενικά όλο και πιο βέβαιο πως η εμπλοκή του Προτάσεβιτς με την ουκρανική και την λευκορωσική ακροδεξιά είναι δεδομένη – στο φιλορωσικό ουκρανικό ειδησεογραφικό σάιτ Στράνα υπάρχει όλο το σχετικό φωτογραφικό υλικό και (με τη βοήθεια του Google Translate) αρκετά σχετικά τεκμήρια. Ακόμα και αν ήταν απλά δημοσιογραφικός συμπαραστάτης των Ναζί, η παρουσίασή του σαν κάποιου είδους ήρωα της δημοκρατίας στη Λευκορωσία είναι πολλαπλά προβληματική – και ακραία σε κάποιες περιπτώσεις: οι Ρουμάνοι σκέφτονται να ονομάσουν τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται η πρεσβεία της Λευκορωσίας με το όνομα του Προτάσεβιτς!

Για την υποκρισία φυσικά των δυτικών κυβερνήσεων και το έωλο των δημοκρατικών τους ευαισθησιών δεν χρειάζεται ειδική μνεία.

Είναι όμως μια καλή αρχή να μη θεωρείται πως ο αντιπολιτευόμενος έναν – πρακτικά – δικτάτορα, είναι κατ’ ανάγκην και δημοκράτης… Επ’αυτού θα μπορούσαν να σας μιλήσουν άλλωστε, Λίβυοι π.χ. ή Ιρακινοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα