Ένοπλοι άνδρες απήγαγαν πολλούς μαθητές από κορανικό ιεροδιδασκαλείο της κεντρικής και βόρειας Νιγηρίας, περιοχή όπου οι συμμορίες κακοποιών κατατρομοκρατούν εδώ και χρόνια τον πληθυσμό.
“Άγνωστος αριθμός μαθητών του ισλαμικού σχολείου Σαλίχου Τάνκο απήχθη μαζί με επιβάτες λεωφορείου” έπειτα από επίθεση ενόπλων στο σχολείο, ανέφερε η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα μέσω Twitter.
Οι απαγωγείς “άφησαν ελεύθερα ένδεκα παιδιά” που ήταν πολύ μικρά για να περπατήσουν, ανέφερε η ίδια πηγή, καταδικάζοντας την έξαρση των απαγωγών για λύτρα στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Στο κορανικό ιεροδιδασκαλείο Σαλίχου Τάνκο βρίσκονταν περίπου 200 παιδιά όταν εισέβαλαν οι ένοπλο, ωστόσο πολλά κατάφεραν να διαφύγουν, ανέφερε στέλεχος της διεύθυνσης του σχολείου.
“Αρχικά πήραν πάνω από εκατό μαθητές, αλλά κατόπιν άφησαν αυτούς που θεωρούσαν πολύ μικρούς, ηλικίας μεταξύ 4 και 12 ετών”, ανέφερε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τόνισε πως δεν είναι σε θέση να πει πόσοι ακριβώς είναι οι μαθητές που άρπαξαν οι απαγωγείς.
Η νέα απαγωγή παιδιών καταγράφηκε την επομένη της απελευθέρωσης 14 φοιτητών πανεπιστημίου στην πολιτεία Καντούνα (βόρεια), έπειτα από 40 ημέρες ομηρίας.
Πέντε φοιτητές εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τους λίγες μέρες μετά την αρπαγή τους, προκειμένουν να πιεστούν οι οικογένειες των θυμάτων και οι αρχές να καταβάλουν τα λύτρα.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι οικογένειες παραδέχθηκαν πως πλήρωσαν συνολικά 180 εκατομμύρια νάιρα (357.000 ευρώ) για να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.
Οι ένοπλες συμμορίες, τα μέλη των οποίων οι αρχές αποκαλούν bandits, (“κακοποιά στοιχεία”), ή “ληστοσυμμορίτες”, την τελευταία δεκαετία κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της κεντρικής Νιγηρίας καθώς επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές και απαγωγές για λύτρα.
Τελευταία οι συμμορίες επιδίδονται ιδίως σε επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών ιδρυμάτων: έχουν απαγάγει πάνω από 730 παιδιά και εφήβους από τον Δεκέμβριο του 2020.
Την προηγούμενη εβδομάδα, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την εθνική οδό της πολιτείας Καντούνα στη βόρεια Νιγηρία για να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που τους έχει εγκαταλείψει στο έλεος των συμμοριών και των απαγωγέων.
Οι διαμαρτυρίες των πολιτών συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για τον Πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχαρί, συνταξιούχο στρατηγό και πρώην στρατιωτικό κυβερνήτη που αντιμετώπισε έντονη κριτική τους τελευταίους μήνες για επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων από τις συμμορίες. Ο Μπουχαρί αντικατέστησε τους στρατιωτικούς αρχηγούς του αυτόν τον μήνα εν μέσω επιδείνωσης της βίας στη Νιγηρία.