ΑΘΗΝΑ
11:03
|
19.10.2021
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έπλεξε το εγκώμιο της Άγκελα Μέρκελ, επαινώντας «τη δέσμευσή της», «την υπομονή» και «την ικανότητά της να ακούει».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έπλεξε το εγκώμιο της Άνγκελα Μέρκελ, επαινώντας «τη δέσμευσή της», «την υπομονή» και «την ικανότητά της να ακούει» με την ευκαιρία της τελευταίας γαλλογερμανικής συνόδου, πριν από την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου από το αξίωμά της, φέτος το φθινόπωρο, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

«Αυτό το 22ο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι διόλου συγκρίσιμο με τα προηγούμενα γιατί είναι το τελευταίο σου», είπε απευθυνόμενος στη Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το αντίο και θα ξαναΐδωθούμε πολλές φορές τους επόμενους μήνες» αλλά «αυτό το τελευταίο συμβούλιο μου δίνει την ευκαιρία να πω πόσα οφείλει η γαλλογερμανική σχέση στη δέσμευσή σου, τη βούλησή σου να ενεργήσεις, κάποιες φορές την υπομονή σου απέναντί μας και την ικανότητά σου να ακούς. Και, επομένως, σ’ ευχαριστούμε απείρως», συνέχισε ο Μακρόν, μιλώντας στην καγκελάριο στον ενικό.

Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, η Μέρκελ θα αποχωρήσει από την καγκελαρία μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, θα ξαναβρεθεί με τον Μακρόν στις Συνόδους Κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, καθώς και στις ευρωπαϊκές συνόδους.

Λιγότερο εκδηλωτική από τον Μακρόν, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι «ήταν πάντα πλούτος όταν καταλήγαμε σε μια κοινή λύση, επειδή ο καθένας έχει τη δική του άποψη». «Για αυτό με χαροποιεί αυτή η συνεργασία και θα κάνουμε την αποτίμηση σε εύθετο χρόνο», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν επανέλαβε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν συμφωνούν». «Όταν η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν, δεν αρκεί πάντα αυτό για να προχωρήσει η Ευρώπη όμως είναι βέβαιο ότι αν δεν υπάρχει γαλλογερμανική συμφωνία, δεν θα υπάρχει και στους 27 και υπό αυτό το πνεύμα εργαζόμαστε» εδώ και τέσσερα χρόνια, τόνισε. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από κοινού «για μια πραγματική ευρωπαϊκή κυριαρχία στον τομέα της άμυνας» αλλά και στο ταμείο οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε πέρσι τον Ιούλιο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

Πηγές: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κριτική Τσίπρα για την αποφυλάκιση του “πυρηνάρχη” Γιώργου Πατέλη

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Σίσι και Αναστασιάδη στο Μαξίμου

Η Χιλή στους δρόμους τιμά τη δεύτερη επέτειο της κοινωνικής εξέγερσης του 2019

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανοίγει μέτωπο με τη μοναρχία της Ισπανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα