ΑΘΗΝΑ
16:38
|
02.08.2021
Κατέπεσε το κατηγορητήριο κατά του Αλεξάντερ Βίννικ, στη δίκη του στη Γαλλία. Έκθετο το ελληνικό κράτος και η ελληνική δικαιοσύνη, που καταπάτησαν κάθε αρχή δικαίου…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναδημοσίευση από το ThePressProject

Κατέπεσε ακέραιο το κατηγορητήριο εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ, που είναι γνωστός ως Κύριος Μπιτκόιν (Mr Bitcoin), ο οποίος απήχθη από την Ελλάδα, όπου κρατείτο παράνομα και παραδόθηκε στη Γαλλία για να δικαστεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελείωσαν και τα βασανιστήρια στα οποία τον υποβάλλει και θα συνεχίσει να τον υποβάλλει η Ελληνική Πολιτεία.

υπόθεση σύλληψης, παράνομης κράτησης και καταπάτησης κάθε ανθρώπινου και ατομικού δικαιώματος του ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, που εκτενώς έχει καλύψει το ΤΡΡ, όπως και η υπόθεση της απαγωγής του, μας απασχόλησε και για τις κατάφωρες αυτές παραβιάσεις αλλά και γιατί συνδέθηκε άμεσα με την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας – της πρώτης γυναίκας προέδρου και της πρώτης που έχει κάνει το θεσμό κουρελόχαρτο, εξευτελίζοντάς τον, υπακούοντας στους πολιτικούς προϊσταμένους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην κατάπτυστη απόφαση του ελληνικού υπουργείου, για την έκδοσή του, που αποτελεί πλήρη υπακοή στη θέληση των ΗΠΑ. Δηλαδή, αν και ο ίδιος έχει ζητήσει να εκδοθεί στη Ρωσία, και η Ρωσία έχει ζητήσει να τον δικάσει αυτή, κάτι που εθιμοτυπικά γίνεται αποδεκτό σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε την μοναδική απόφαση του ελληνικού υπουργείου, αν αθωωθεί στη Γαλλία να πρέπει πάλι να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να τον εκδόσει η Ελλάδα στις ΗΠΑ, που ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι (όπως και αυτά του Τζούλιαν Ασανζ και του Έντουαρντ Σνόουντεν).

Όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η συνήγορος του κου Βίνικ στην Ελλάδα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, το κατηγορητήριο κατέρρευσε πλήρως: με πρόταση του γενικού Εισαγγελέα του Παρισιού, από τις 20 κατηγορίες προτείνεται να κριθεί ένοχος μόνον για τη μία, η οποία αποτελεί πλημμέλημα, και η οποία αναμένεται να καταπέσει και αυτή, μετά από πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα Εφετών του Παρισιού, που παρακολούθησε τη δίκη για να δει αν πρέπει να ασκηθεί έφεση.

Ολόκληρη η δήλωση της κας Κωνσταντοπούλου έχει ως εξής:

«Τις περασμένες δύο εβδομάδες, σε μία αποκαλυπτική δίκη στο Εφετείο Παρισίων, είχα την ευκαιρία να υπερασπισθώ τον Αλεξάντερ ΒΙΝΙΚ και να συνδράμω στο να καταρρεύσει παταγωδώς η εις βάρος του διεθνής σκευωρία, σε εκτέλεση της οποίας παραδόθηκε σε συνθήκες απαγωγής από την Ελλάδα στη Γαλλία, σαν ανθρώπινο λάφυρο, χωρίς δικαιώματα, τον Ιανουάριο 2020.

Σε αυτό το πολιτικό και δικαστικό σκάνδαλο, αποφασιστικός ήταν ο ρόλος της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου: ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρενέβη προσωπικά για να αποστερήσει τον Αλεξάντερ Βίνικ από τη δικαστική προστασία που του είχε χορηγήσει το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφαίρεσε την υπόθεση από τους αρμόδιους δικαστές και ενορχήστρωσε μία δίκη-εξπρές για τον Αλεξάντερ, με Πρόεδρο τον εαυτό της, και με στόχο την παράδοση του Αλεξάντερ στη Γαλλία. Ο Αλεξάντερ Βίνικ σήμερα έχει αθωωθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών (19 από τις 20) και επιζητεί, με σοβαρές αξιώσεις, την αθώωσή του και για τη μία και μοναδική, πλημμεληματική κατηγορία για την οποία καταδικάσθηκε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Παρισίων ήδη υπαναχώρησε από την Έφεση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, και ζήτησε να επικυρωθεί, εφ’ όλης της ύλης, η πρωτόδικη απαλλακτική απόφαση και να μειωθεί το πρόστιμο για την πλημμεληματκή κατηγορία, συνομολογώντας δημόσια, στη διάρκεια της αγόρευσής του, την περασμένη Πέμπτη 27/5, ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καμμία σχέση με όλες αυτές τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον του»!

Καλώ τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα να δημοσιοποιήσουν την είδηση, όπως κάνουν οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Είναι κριτήριο λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Αναλυτικά, για τη δίκη που διεξήχθη στο Παρίσι:

Από τις 18 μέχρι τις 28 Μαΐου έγινε στο Εφετείο Παρισίων, η δίκη του Αλεξάντερ Βίνικ σε δεύτερο βαθμό. Ως η Ελληνίδα δικηγόρος του, που τον υπερασπίζομαι από το 2018, παρέστην στο Δικαστήριο των Εφετών και υπερασπίσθηκα τον Αλεξάντερ, όπως είχα κάνει και τον περασμένο Οκτώβριο, στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο του Παρισιού. Ο Αλεξάντερ, που παραδόθηκε στη Γαλλία σαν να ήταν λάφυρο πολέμου, κατά παραβίαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, έχει ήδη αθωωθεί για τις 19 από τις 20 κατηγορίες και έχει καταδικασθεί μόνον για μία, σε βαθμό πλημμελήματος. Για αυτή τη μία κατηγορία και τη μικρή ποινή έκανε Έφεση, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την πλήρη αθωότητά του. Έφεση έκανε και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παρισίων, ζητώντας να ξαναδικασθεί ο Αλεξάντερ για όλες τις κατηγορίες.

Στη δίκη που διεξήχθη τις περασμένες δύο εβδομάδες (18-28 Μαΐου 2021), με ενδελεχή διαδικασία, κατέρρευσε κάθε ψήγμα υποψίας. Οι μάρτυρες κατηγορίας, έμπειροι αστυνομικοί της Γαλλικής Αστυνομίας και της Europol, τους οποίους εξέτασα ενδελεχώς στο ακροατήριο, ομολόγησαν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο εναντίον του Αλεξάντερ Βίννικ. Και ταυτόχρονα, από όλη τη διαδικασία, αναδείχθηκαν οι σοβαρότατες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Αλεξάντερ και τα δεινά που υπέστη στο διάστημα των 4 ετών που κρατείται. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Εφετείου Παρισίων ζήτησε την αθώωση του Αλεξάντερ για όλες τις κατηγορίες εκτός από την πλημμεληματική, για την οποία ζήτησε να μειωθεί το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που είχε επιβληθεί. Σε μία αγόρευση που αποτελεί υπόδειγμα κατά συνείδηση τοποθέτησης ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστή, είπε απερίφραστα ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καμμία σχέση με όλες αυτές τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον του». Και, για την πλημμεληματική καταδίκη είπε: «Σας ζητώ να χαμηλώσετε το επιβληθέν πρόστιμο. Δεν έχει νόημα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει να πληρώσει αυτό το ποσό».

Το Δικαστήριο θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα. Εάν ο Αλεξάντερ αθωωθεί ή αν επικυρωθεί η πρωτόδικη συντριπτικά απαλλακτική απόφαση, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανακαλέσει την απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ προς τις ΗΠΑ.

Γιατί ήδη έχει αποδειχθεί ότι οι διώξεις που υφίσταται είναι άδικες. Ο Αλεξάντερ έχει πληρώσει αβάσταχτο τίμημα, χωρίς να έχει ευθύνη: δεν έχει δει τα παιδιά του εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ πριν από έξι μήνες έχασε τη σύζυγό του, 34 ετών, από καρκίνο στον εγκέφαλο, χωρίς να του επιτρέψουν ούτε να την αποχαιρετήσει.

Η ευθύνη ανήκει και στους Έλληνες δημοσιογράφους και ΜΜΕ, να δημοσιοποιήσουν τα γεγονότα. Η υπόθεση Βίνικ και ο χειρισμός της από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Δικαιοσύνη, με προεξάρχουσα την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που παρενέβη αποστερώντας τον Αλεξάντερ από το φυσικό του δικαστή, για να τον παραδώσει άρον-άρον στην Γαλλία, αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτικό και δικαστικό σκάνδαλο. Οι έλληνες δημοσιογράφοι θα πρέπει να φωτίσουν τα γεγονότα και να μην συμβάλουν στην παρασιώπησή τους, την οποία επιθυμεί η εκτελεστική εξουσία.

Ζωή Κωνσταντοπούλου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΒΙΝΝΙΚ- ΠΑΡΙΣΙ: Κατέρρευσε το κατηγορητήριο στη δίκη του Αλεξάντερ ΒΊΝΝΙΚ στο Παρίσι, την…

Posted by Ζωή Κωνσταντοπούλου – Zoe Konstantopoulou on Monday, May 31, 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμφωνία των υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης με την Amazon

“Ασπίδα” από εξώσεις ως το 2040 αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για Παλαιστινίους του Σέιχ Τζαράχ

Έρευνα ιατροδικαστών για τον 32χρονο Κινέζο που άφησαν νεκρό στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης πέταξε πάλι το “μπαλάκι” στους πολίτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα