ΑΘΗΝΑ
18:25
|
23.04.2024
Διπλωματικό "πόκερ" με γαλλικό σχέδιο που θα επιχειρεί "λύση" στις σχέσεις Σερβίας-Κοσσσυφοπεδίου ενώ ρόλο στο παιχνίδι παίζει και η Αθήνα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γαλλικό σχέδιο με στόχο την περαιτέρω “αναβάθμιση” των σχέσεων της ΕΕ με το Κοσσυφοπέδιο, 13 χρόνια μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του, φαίνεται πως προωθείται προκαλώντας ανησυχίες στην κυβέρνηση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς που επιδιώκει την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της σερβικής κοινότητας στο κρατίδιο, που δημιουργήθηκε σε βάρος της σερβικής εδαφικής επικράτειας μετά την εισβολή του ΝΑΤΟ το 1999.

Πληροφορίες διπλωματικών πηγών που επικαλείται το σερβικό δίκτυο Β92 με βάση το πόρταλ Democracy αναφέρουν πως ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προωθεί αναβάθμιση των Γραφείων Συνδέσμου της Ισπανίας στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και άλλων χωρών που δεν το έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο (για τους δικούς τους λόγους, όπως η Ρουμανία, η Κύπρος, η Ελλάδα).

Image

Ο Μπορέλ φέρεται πως προωθεί το άνοιγμα Ισπανικού “Γραφείου Συνδέσμου” στο Κοσσυφοπέδιο με αντάλλαγμα μια “πιο εποικοδομητική στάση” από τη μεριά του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Άλμπιν Κούρτι, μπροστά σε έναν νέο, πιθανό διάλογο με τη Σερβία με μεσολαβητή την ΕΕ.

Το “γαλλικό” σχέδιο

Αναφέρεται επίσης πως υπάρχει στα σκαριά ένα “γαλλικό σχέδιο” που προωθεί περισσότερα δικαιώματα για τη σερβική μειονότητα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, εφαρμογή των κατά καιρούς συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στις Βρυξέλλες (αλλά παραμένουν ανεφάρμοστες) μεταξύ σερβικής κυβέρνησης και κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, και επιπρόσθετα δικαιώματα για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο.

Image

Σε αυτό το γαλλικό σχέδιο που επικαλούνται και Μέσα Ενημέρωσης στην Πρίστινα φέρεται πως δεν θα ασκηθούν πιέσεις για “αναγνώριση” του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, ούτε ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.

Ανησυχίες Βούτσιτς για την στάση της Αθήνας

Στο φόντο αυτής της νέας διπλωματικής κινητικότητας με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο και την “εξεύρεση” λύσης που θα εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα την ένταξή του στην ΕΕ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε πως ενημερώθηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η Αθήνα σκοπεύει να “βελτιώσει” τις σχέσεις με την Πρίστινα στο επίπεδο ενός πιο αναβαθμισμένου από το ήδη υπάρχον (εδώ και πολλά χρόνια…) “Γραφείο Συνδέσμου” που διατηρεί στην Πρίστινα (εν είδη άτυπου προξενείου).

Πληροφορίες από το Βελιγράδι αναφέρουν πως επιχειρείται αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας-Πρίστινας σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο απώτερος στόχος της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Ιουνίου, επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Πρίστινα.

Oι πληροφορίες αυτές έρχονται στο προσκήνιο με φόντο την αυξημένη κινητικότητα που έχουν αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Μάθιου Πάλμερ (αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τα Δυτικά Βαλκάνια) και ο επικεφαλής της ΕΕ για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι με αφορμή την κινητικότητα των Πάλμερ και Λάιτσακ δήλωσε ότι είναι “ευπρόσδεκτος” ο συντονισμός ενεργειών μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Ο Λάιτσακ πάντως που είναι σήμερα στην Πρίστινα, oλοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη, επιβεβαίωσε την εκεί παρουσία του σαν μέρος των προσπαθειών προετοιμασίας μίας συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και τον πρόεδρο της Σερβίας, πριν την ειδική σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα