ΑΘΗΝΑ
08:14
|
25.04.2024
Πρόσωπα-κλειδιά αναδεικνύονται ο αρχηγός του αραβικού κόμματος Ράαμ, Μανσούρ Αμπάς, και ο εντολοδόχος Γιαίρ Λαπίντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις φρενήρεις διαπραγματεύσεις του Ισραηλινού εντολοδόχου πολιτικού ηγέτη, Γιαίρ Λαπίντ, για το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συμμετέχει πλέον και…”επίσημα” το αραβικό μετριοπαθές κόμμα Ρά’αμ του Μανσούρ Αμπάς.

Η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώθηκε μιάμιση ώρα πριν εκπνεύσει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για το σχηματισμό νέας ισραηλινής κυβέρνησης από τον Γιαίρ Λαπίντ (αρχηγός του κεντρώου κόμματος “Γιες Ατίντ”).

Mansour Abbas, head of the Ra'am party, gives a press statement after meeting with Israeli president Reuven Rivlin at the President's Residence in Jerusalem on April 5, 2021. (Yonatan Sindel/Flash90)

Iσραηλινοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν εδώ και λίγη ώρα από τους λογαριασμούς τους στο Τουίτερ πως ο Μανσούρ Αμπάς υπέγραψε έγγραφο που επιτρέπει στον εντολοδόχο αρχηγό του Γιες Ατίντ να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ισραήλ πως έκλεισε συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας.

O βασικός κυβερνητικός εταίρος του Γιαίρ Λαπίντ, ωστόσο, είναι ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος των Εβραίων εποίκων “ΓΙΑΜΙΝΑ”, Ναφτάλι Μπένετ, που λέγεται πως θα αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία μετά την αποχώρηση του Νετανιάχου, εφόσον βεβαίως το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα εξασφαλίσει τουλάχιστον 61 από τις 120 έδρες της ισραηλινής βουλής.

Yesh Atid chairman Yair Lapid (standing) and Yamina head Naftali Bennett in the Knesset plenum for the election of Israel's 11th president, June 2, 2021. (Dani Shem Tov/ Knesset)

Στο προτεινόμενο κυβερνητικό πολυκομματικό (και πολιτικά ετερόκλητο έως αταίριαστο…) πολιτικό σχήμα αναμένεται να συμμετάσχει το ως πρότινος στέλεχος του Λικούντ, Γκιντόν Σά’αρ που ίδρυσε τον Δεκέμβρη το κόμμα της “Νέας Ελπίδας” και η αρχηγός των Εργατικών, Μεράβ Μιχαέλι.

Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα ελάχιστον χρόνου να δοκιμαστεί αυτή η συμφωνία των αταίριαστων στην Κνέσετ καθώς εκεί θα φανεί πόσο “πειθαρχημένοι” ή “απείθαρχοι” είναι οι βουλευτές των κομμάτων στις εντολές των πολιτικών αρχηγών.

Ξανά κάλπες;

Βουλευτές του κόμματος Λικούντ του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προέβλεπαν ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές του κόμματος “ΓΙΑΜΙΝΑ” του Ναφτάλι Μπένετ θα κάνουν “ανταρσία” και δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο προτεινόμενο κυβέρνητικό σχήμα.

Εάν το κύμα “απειθαρχίας” πάρει και άλλες διαστάσεις, τότε, το Ισραήλ πολύ απλά θα οδηγηθεί στις πέμπτες (σε δύο χρόνια) βουλευτικές εκλογές…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα