ΑΘΗΝΑ
12:59
|
02.05.2024
Για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 3,3% για την ελληνική οικονομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προτάσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων φαίνεται πως “ξαναζεσταίνει”η τελευταία αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, εντοπίζει «ουσιαστικές αβεβαιότητες και πτωτικά ρίσκα» που σχετίζονται με την πανδημία και “συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές”.

Δηλώνει “αδυναμία” αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, προτείνει (και άλλη…) μείωση στις συντάξεις.

Σχετικά με το Δημόσιο, το ΔΝΤ βλέπει το μισθολογικό κονδύλι να επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα ενώ στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι οι κρατικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν διαρροή πόρων για τον προϋπολογισμό. Αναφέρει δε ότι από τις δύο αυτές πηγές μπορεί να προκύψει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.

Για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 3,3% για την ελληνική οικονομία ποσοστό ελαφρά χαμηλότερο σε σχέση με το 3,6% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Θεωρεί επίσης ότι η αβέβαιη κατάσταση μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με την πανδημία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια τιτλοποίησης των τραπεζών και να περιορίσουν την πιστωτική ανάπτυξη.

Λόγω της “μεγάλης αβεβαιότητας” δεν μπορεί να υπάρξει οριστική εκτίμηση ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Ενώ μια εφικτή σειρά πολιτικών και η τροχιά των επιτοκίων θα μπορούσαν να φέρουν μια δυναμική βιώσιμου χρέους μακροπρόθεσμα, τα εναλλακτικά σενάρια υποδηλώνουν πως η αβεβαιότητα αναφορικά με το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο και τα risk premia “είναι πολύ υψηλή, για να υπάρξει κάποιο σταθερό συμπέρασμα”.

Διαβλέπει επίσης μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο απορρόφηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα