ΑΘΗΝΑ
10:47
|
07.05.2024
Oι περιφερειακές εξελίξεις και οι διμερείς σχέσεις τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης Αμερικανών διπλωματών και Τούρκων αξιωματούχων...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις  σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή καθώς και θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν σήμερα στην Άγκυρα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλιντ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ Φεριντάν Σινιρλίογλου και ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλιντ.

Πληροφορίες της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ ανέφεραν πως ο Ιμπραχίμ Καλίν επισήμανε την ανάγκη υποστήριξης της “Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής” που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια την σύνταξη ενός νέου συριακού συντάγματος που θα σημάνει την έναρξη μίας πολιτικής μετάβασης και θα οδηγήσει τη Συρία σε νέες εκλογές. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν “την κοινή συνεργασία κατά τρομοκρατικών ομάδων” στην περιοχή, στις οποίες (κατά την άποψη της Άγκυρας) δεν είναι αυτές που απαρτίζουν τζιχαντιστές (με τους οποίους έχει συνεργαστεί στενά κατά το παρελθόν) αλλά κυρίως Κούρδοι της Συρίας που αντιδρούν στις τουρκικές τρεις χερσαίες εισβολές στη Βόρεια Συρία τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι συνεργάζονται αρκετά στενά με τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το θέμα  των εισερχόμενων μεταναστευτικών ροών είπε πως ένα ακόμη κύμα μετανάστευσης “μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις και αστάθεια στην περιοχή και κυρίως στο Ιντλίμπ” (της βορειοδυτικής Συρίας που είναι το τελευταίο καταφύγιο τζιχαντιστών στην πολύπαθη χώρα). Ο Καλίν προσπάθησε να εξασφαλίσει την συγκατάθεση των ΗΠΑ στην άρση εμποδίων που περιορίζουν τη μεταφορά “βοήθειας” στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας προς τους τζιχαντιστές του Ιντλίμπ μέσω ΟΝΕ.

Ο Καλίν δεν απέφυγε νύξεις στο παλαιστινιακό λέγοντα ςπως η Τουρκία υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών και την προστασία των παλαιστινιακών δικαιωμάτων “όπου είναι απαραίτητο”. Κάλεσε δε τον ΟΗΕ να παίξει “πιο δραστήριο ρόλο στην περιοχή”.

Οι αντιπροσωπείες Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων, φέρεται κατά την Σαμπάχ, πως συμφώνησαν να “διατηρήσουν” την διπλωματική συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ τουλάχιστον σε περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κρίσεων σε Λιβύη, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, από την πλευρά της, επανέλαβε τη σταθερή θέση των ΗΠΑ πως η Τουρκία είναι “πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ” και πως τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες “παραγωγικές συναντήσεις” με Τούρκους αξιωματούοχυς όχι μόνον για ζητήματα αμοιβαίας σημασίας, αλλά και για την δουλειά της Τουρκίας με τους πάνω από 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

PFLP και PIJ: Η παλαιστινιακή ενότητα ματαίωσε όλες τις δολοπλοκίες

Λετονία: Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των σιδηρόδρομων

Ιρακινή Αντίσταση: Επίθεση κατά της Ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Εϊλάτ

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα