Νέες μαζικές διαδηλώσεις υπό τον ήχο κατσαρολικών ξέσπασαν την Τετάρτη (2/6) σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας, με φόντο το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Οι Βραζιλιάνοι συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα καταγγέλλοντας τον ακροδεξιό πρόεδρο για τη διαχείριση της πανδημίας η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο πολίτες.
Οι τελευταίες ημέρες ήταν δύσκολες για την κυβέρνηση του Μπολσονάρου, η δημοτικότητα του οποίου καταποντίζεται καθώς παραμένουν υψηλά τα νούμερα των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid-19.
Μόνο την Τετάρτη σχεδόν 100.000 Βραζιλιάνοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και 2.507 υπέκυψαν στη νόσο Covid, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Νωρίτερα χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επέτρεψε να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του υπουργού Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Μπολσονάρου με την κατηγορία ότι παρενέβη σε αστυνομική έρευνα για παράνομη υλοτομία.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μπολσονάρου προσπάθησε να πείσει τους Βραζιλιάνους για τα “επιτεύγματα” της κυβέρνησής του και δεσμεύτηκε ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί στο μέλλον.
Παράλληλα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος -ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει την πανδημία “γριπούλα”, είχε γελοιοποιήσει όσους φορούσαν μάσκες και είχε αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων- δήλωσε ότι όσοι Βραζιλιάνοι το επιθυμούν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν ως το τέλος του έτους κατά της Covid-19.
Επίσης, χθες το βράδυ, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολίων που θα λάβει η Βραζιλία τον Ιούνιο κατά περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν ο Μπολσονάρου είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν ότι προωθεί την αποψίλωση του Αμαζονίου, την βία και τον ρατσισμό.
Το Σάββατο χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους τουλάχιστον 16 πόλεων, έπειτα από κάλεσμα αριστερών κομμάτων, συνδικάτων και φοιτητικών ενώσεων.
Στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, χιλιάδες άνθρωποι που φορούσαν μάσκες έκλεισαν μία από τις μεγαλύτερες λεωφόρους, ενώ από πάνω τους πετούσε ένα μεγάλο μπαλόνι που αναπαριστούσε τον Μπολσονάρου σαν βρικόλακα.
Διαδηλωτές στο Ρίο ντε Ζανέιρο, κρατούσαν πανό με πορτρέτα του αριστερού πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και βασικό αντίπαλο του Μπολσονάρου σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στις προεδρικές εκλογές του 2022, στα οποία φορούσε την προεδρική κορδέλα.
Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός, μέλος του βραζιλιανικού Κογκρέσου επί 28 χρόνια, πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019, αφού καβάλησε το κύμα της συντηρητικής στροφής του εκλογικού σώματος στη Βραζιλία και της απόρριψης του PT, που έμεινε στην εξουσία 13 χρόνια, ως την απομάκρυνση από την εξουσία της διαλεγμένης από τον ίδιο τον Λούλα διαδόχου του στην προεδρία Ντίλμα Ρούσεφ.
Ο 75χρονος Λούλα, είχε κατηγορηθεί πως δωροδοκήθηκε για να ευνοήσει κατασκευαστικές εταιρείες να εξασφαλίσουν την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, υπόθεση που συνδεόταν με τη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας κατά της διαφθοράς “Lava Jato”.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε τον Μάρτιο ότι ο Σέρτζιο Μόρο, ο πρώην δικαστής και υπουργός Δικαιοσύνης του Ζαΐρ Μπολσονάρου που καταδίωκε τον Λούλα, ήταν μεροληπτικός κατά τη διάρκεια της δίκης του αριστερού Βραζιλιάνου ηγέτη.
Η απόφαση αυτή, έριξε κι άλλες σκιές στο προφίλ του Μόρο και την εκτεταμένη έρευνα για τη διαφθορά “Lava Jato”, την οποία διενεργούσε για χρόνια.
Η συμπαιγνία μεταξύ του Μόρο και των εισαγγελέων της “Lava Jato” κατά τη διάρκεια της δίκης, οδήγησε τελικά το Λούλα στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Υπήρξε συμπαιγνία για να εμποδίσουν τον Λούλα να επιστρέψει στην προεδρία της Βραζιλίας. Είπε ψέματα ένα μέρος της Δικαιοσύνης, μέρος του Υπουργείου, της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν σε ένα ψέμα, που διογκώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Τώρα που ξέρουν την αλήθεια, πώς θα πουν στην κοινωνία ότι καταδίκασαν ένα αθώο άτομο για 5 χρόνια;”, είχε πει ίδιος ο Λούλα σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais .
Πηγή: Reuters