ΑΘΗΝΑ
06:24
|
26.04.2024
Το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τη συμφωνία για μία νέα ισραηλινή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν σχεδόν...όλοι, πλην του Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις “ευλογίες” της μεγαλύτερης οργάνωσης του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, AIPAC, πήραν σήμερα οι επικεφαλής του νέου οκταμελούς συνασπισμού για τη συγκρότηση της πρώτης, μετά από 12 χρόνια, ισραηλινής κυβέρνησης δίχως πρωθυπουργό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιαίρ Λαπίντ (του κόμματος “Γιες Ατίντ”) και Ναφτάλι Μπένετ (του κόμματος Γιαμίνα).

Ο Γιαίρ Λαπίντ από αριστερά, ο Ναφτάλι Μπένετ στο κέντρο και ο Μανσούρ Αμπάς του ισλαμικού κόμματος Ρά’αμ από δεξιά, κατά την χτεσινοβραδινή υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα πολυκομματική κυβέρνηση.

Η ισχυρή “Αμερικανοισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων” (ΑΙPAC) συνεχάρη τους δύο πολιτικούς αρχηγούς επειδή κατάφεραν να συγκροτήσουν έναν “ευρύ και πολύμορφο συνασπισμό για την συγκρότηση ισραηλινής κυβέρνησης που θα ζητήσει την έγκριση της Κνέσετ”.

Εκτιμά πως η συμφωνία τους είναι επίτευγμα, μεταξύ άλλων, γιατί ανακοινώνεται λίγες μέρες μετά τους 11ήμερους βομβαρδισμούς σε Λωρίδα Γάζας και Ισραήλ, θεωρώντας πως εκφράζει “την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας στο Ισραήλ και της αφοσίωσής του στις δημοκρατικές αξίες”. Προσδοκά ‘περαιτέρω ενίσχυση” των δεσμών Ισραήλ-ΗΠΑ θεωρώντας πως πρόκειται για δύο “δημοκρατίας που συνεργάζονται έχοντας στενή σχέση για την προώθηση κοινών συμφερόντων και αξιών”.

Ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ εξέφρασε και το εβραϊκό λόμπι στο Δημοκρατικό Κόμμα, “Democratic Majority for Israel”, (DMI).

Πολιτική αλά…”διαφήμιση Μπένετον”

Η οργάνωση DMI χαρακτήρισε “ιστορική μέρα” την 2α Ιουνίου, οπότε επιτεύχθηκε η συμφωνία, εκφράζοντας υπερηφάνεια για το γεγονός πως “αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνον ευρύς, συμπεριλαμβάνοντας κόμματα της δεξιάς, της αριστεράς και του κέντρου της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, αλλά και Αραβες, γυναίκες και έγχρωμους Εβραίους σε θέσεις-κλειδιά”.

Democratic Majority for Israel | LinkedIn

Αφού έπλεξε το εγκώμιο του αραβικού συντηρητικού κόμματος Ρά’αμ που στηρίζει κοινοβουλευτικά τη νέα (υπό κοινοβουλευτική έγκριση) κυβέρνηση, η ανακοίνωση του εβραϊκού λόμπι στο Δημοκρατικό Κόμμα συνέχισε αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Συγχαίρουμε τον Γαίρ Λαπίντ και τους συνεργάτες του για την επίτευξη αυτού που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο: να φέρουν μαζί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών κομμάτων του Ισραήλ για τη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης ενότητας”. Κατέληξε δε υποστηρίζοντας πως “όταν αυτή η κυβέρνηση ορκιστεί, τότε το Ισραήλ θα είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή όπου συγκυβερνούν Εβραίοι και Αραβες”.

Το αμερικανικό λόμπι “J Street” που υποστηρίζει τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης μέσω διπλωματικής διαπραγμάτευσης, χαιρέτισε την αποχώρηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια στην εξουσία θεωρώντας πως πρόκειται για γεγονός που προκαλεί “μεγάλη ανακούφιση”.

J Street: The Political Home for Pro-Israel, Pro-Peace Americans

Προέβλεψε ωστόσο ότι ρεαλιστικά αυτός ο ετερόκλητος πολιτικά συνασπισμός θα δυσκολευτεί να ορθοποδήσει και να συμφωνήσει σε μία βασική “πολιτική ατζέντα”. Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο Ναφτάλι Μπένετ του ακροδεξιού κόμματος Γιαμίνα των Εβραίων εποίκων, που θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού τα πρώτα δύο χρόνια της νέας κυβέρνησης (ως τις 27 Αυγούστου 2023) πλασάρεται σαν “εναλλακτική δεξιά”, πιο σκληροπυρηνικός υπέρ των εποικισμών” και “αντι-Παλαιστίνιος”. Το λόμπι “J Street” κάλεσε δε ηγετικά στελέχη της πολιτικής στις ΗΠΑ “να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνει ο συνασπισμός του Λαπίντ ώστε να “ανακαθορίσει τις σχέσεις με το Ισραήλ” και να επιδιώξει να μπουν “σε ένα πολύ διαφορετικό, νέο μονοπάτι”.

Τέλος ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς, μιλώντας στο CNN χαρακτήρισε τον νέο συνασπισμό κομμάτων “πολύ παράξενο συνασπισμό, ανθρώπων από τα αριστερά, από τη δεξιά και από το κέντρο”.

Εξέφρασε σε κάθε περίπτωση την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ θα διευκολύνει τη συνεργασία…με τις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα