ΑΘΗΝΑ
01:33
|
27.07.2024
Ζητούν την επίσπευση της διαδικασίας για την τιμωρία των αυτουργών της δολοφονίας δεκάδων διαδηλωτών το 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Σουδανοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, διεκδικώντας την επίσπευση της διαδικασίας για την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονίας πάνω από 120 διαδηλωτών στις κινητοποιήσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2019 κατά του Σουδανού δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ.

Η διαδήλωση έγινε παρά τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας που συμπεριελάμβαναν την ανάσχεση της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους κοντά στα στρατηγεία του στρατού και στο πρωθυπουργικό μέγαρο στο Χαρτούμ.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης τόνισαν ότι παρά την ανατροπή του Μπασίρ και την ανάληψη της εξουσίας από μία μεταβατική κυβέρνηση βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα όπως η όξυνση της φτώχειας και της νεανικής ανεργίας.

Κρατώντας στα χέρια τις σημαίες του Σουδάν και πανό με συνθήματα υπέρ της δικαιοσύνης και της ουσιαστικής αλλαγής οι διαδηλωτές έκαναν στάση έξω από το κτίριο της Γενικής Εισαγγελίας Χαρτούμ τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.

Image

Η κυβέρνηση μπροστά στο νέο κύμα διαδηλώσεων συνέστησε…”υπομονή” ανακοινώνοντας πως συνεχίζει τις συνομιλίες με τους μηχανισμούς της κρατικής ασφάλειας (που βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία των δεκάδων διαδηλωτών) για την απονομή δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε πως η αστυνομία πήρε “όλα τα προσήκοντα μέτρα για την ασφάλεια των διαδηλωτών, αλλά και την αποτροπή επεισοδίων έξω από “στρατηγικές και ζωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις”.

Τον Μάιο οι αστυνομικές αρχές κατέπνιξαν βίαια ειρηνική διαδήλωση με τα ανάλογα αιτήματα, προκαλώντας τον θάνατο δύο διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα