ΑΘΗΝΑ
16:13
|
24.04.2024
Το καρπούζι, φρούτο ιδανικό, διαθέτει τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας.Σε συνθήκες απαγόρευσης έφθασε να γίνει το πιο δροσερό εθνικό σύμβολο!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο του 1967 στη διάρκεια του οποίου οι Ισραηλινοί κατέλαβαν τη Δυτική Όχθη, η παλαιστινιακή σημαία, γνωστή από τα τέσσερα χρώματά της (λευκό, πράσινο, κόκκινο, μαύρο), ήταν απαγορευμένη από τις κατοχικές δυνάμεις.

Οποιοσδήποτε την κρατούσε στο χέρι, ή την έκανε την έπαρσή της σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο, συλλαμβάνονταν μέσα σε λίγα λεπτά και οδηγούνταν για τα…’περαιτέρω”.

Από κει και πέρα περνούσε μέρες, βδομάδες (και στις χειρότερες περιπτώσεις) ακόμη και μήνες μέσα στις ισραηλινές φυλακές.

Η σημαία της Παλαιστίνης ήταν για την κατοχική “κόκκινο” πανί που τιμωρούνταν ανελέητα.

Ακόμη και στην τέχνη…

Ωστόσο, η εφευρετικότητα των Παλαιστινίων βρήκε τρόπο να περάσει το μήνυμα και να συνεχίσει την αντίσταση ακόμη και με ένα καρπούζι! Φρούτο ιδανικό αφού, εκτός από υπέροχη γεύση, έχει όλα τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας: πράσινο, λευκό, κόκκινο και…μαύρο!

Ο “μύθος” ή οι παραδόσεις της εποχής αναφέρουν ότι πολλοί νεαροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας (όπου υπήρχαν τότε και ισραηλινά στρατεύματα και εβραϊκοί εποικισμοί) αντί για σημαία, κρατούσαν στα χέρια το καλοκαίρι επιδεικτικά μία …φέτα καρπούζι! Η σημαία απαγορευόταν. Το καρπούζι όμως, όχι!

Μία άλλη ιστορία αναφέρει την περίπτωση των καλλιτεχνών Σλίμαν Μανσούρ, Ναμπίλ Ανάνι και Ισάμ Μπατρ που όπως αναφέρει η εμιρατινή εφημερίδα The National προσπάθησαν το 1980 να κάνουν μία έκθεση στη Γκαλερί 79 στην κατεχόμενη Γιάφα στο Ισραήλ αλλά η προσπάθειά τους ματαιώθηκε εντός ολίγων ωρών καθώς ο ισραηλινός στρατός παρενέβη βγάζοντας την έκθεση απαγορευμένη και “πολιτική” επειδή σε κάποια έργα υπήρχε η παλαιστινιακή σημαία και τα τέσσερα βασικά της χρώματα…

Τότε, λέγεται, πως ο Ισάμ Μπατρ ρώτησε έναν αξιωματικό τι θα γινόταν χρώματα να εάν ήθελε να ζωγραφίσει ένα…καρπούζι. “Τότε το έργο θα κατασχεθεί!” ήταν η απάντηση.

Ο σήμερα εβδομηντάρης Σλίμαν Μανσούρ που διηγήθηκε την ιστορία στην ρεπόρτερ Αλεξάντρα Τσάβες του The National και ζει σήμερα στο Μπιρζείτ της Δυτικής Όχθης θυμάται πως η έκθεση διήρκεσε μόλις…τρεις ώρες!

“Μας είπαν ότι απαγορεύεται να ζωγραφίζουμε παλαιστινιακές σημαίες και να χρησιμοποιούμε τα χρώματά της. Και εάν θέλουμε να ζωγραφίσουμε ένα λουλούδι με κόκκινο, πράσινο, λευκό και μαύρο; “Θα κατασχεθεί. Ακόμη και εάν ζωγραφίσετε ένα καρπούζι!” θυμάται ο Μανσούρ αποδίδοντας στον θυμωμένο  Ισραηλινό αξιωματικό τα…εύσημα για την σουρεαλιστική σχέση ανάμεσα στο καρπούζι και την παλαιστινιακή σημαία…

Έκτοτε και ώσπου να υπογραφούν οι συνθήκες του Όσλο που οδήγησαν στην δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής και στην τριχοτόμηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθη σε περιοχή Α (υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής), σε περιοχή Β (μικτή περιοχή υπό τον έλεγχο Παλαιστινίων και Ισραηλινών) και σε περιοχή C (υπό τον πλήρη έλεγχο του ισραηλινού στρατού), η παλαιστινιακή σημαία παρέμενε απαγορευμένη.

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο οι κατοχικές αρχές αναγκάστηκαν να άρουν την απαγόρευση…και το καρπούζι πήρε ξανά την “κανονική” του θέση στα χωράφια,στα τραπέζια και στις…κοιλιές των Παλαιστινίων!

From the root to the seed, Palestine will be free" -Erdogan :  SyrianCirclejerkWar

Για πολλά χρόνια η σχέση ανάμεσα στο φρούτο και τη σημαία της Παλαιστίνης ξεχάστηκε.

Ωστόσο η σχέση ανάμεσα στο καρπούζι και την παλαιστινιακή σημαία είχε ήδη αποτυπωθεί στην τέχνη. Τη σκυτάλη πήρε τότε ο Χάλιντ Χουρανί που είχε ακούσει τις διηγήσεις  του Μανσούρ για την απαγορευμένη έκθεση στη Γιάφα και την ιστορία με το καρπούζι και έφτιαξε ένα εμβληματικό ζωγραφικό πίνακα το 2007 που εικόνιζε το χάρτη της Παλαιστίνης σαν μία..φέτα καρπούζι.

Η δουλειά του ταξίδεψε έκτοτε σε Σκωτία,Γαλλία, Ιορδανία,Λίβανο και Αίγυπτο. Οι εκθέσεις του Χουρανί έγιναν και σε εργαστήρια και σχολεία της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη.

Artist Khaled Hourani

Πρόσφατα και με αφορμή την νέα αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας και τις καταστροφές από τις ισραηλινές επιδρομές επανήλθε διεθνώς η συζήτηση για τον αγώνα των Παλαιστινίων, τα δικαιώματα αντίστασής τους ενάντια στην κατοχή. Ακούστηκαν από όλους. Και από αυτούς ακόμη που επέμεναν να εξισώνουν θύμα και θύτη…

Μέσα σε αυτόν τον κουρνιαχτό Μέσων Ενημέρωσης και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, επανήλθε και η συζήτηση για τα καρπούζια και τη σχέση τους την παλαιστινιακή σημαία.

Why Watermelons Are a Symbol of Political Protest for Palestinians

Ίσως, μετά από όλα αυτά, να σκεφτόσαστε ότι ένα καρπούζι….μπορεί τελικά να μην είναι απλώς ένα καρπούζι!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα