ΑΘΗΝΑ
09:28
|
20.04.2024
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την κύρωση της ΠΝΠ, για τη «θέσπιση έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.Οι προβληματισμοί και οι παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν, κυρίως, ως προς την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Γ.Γεωργαντάς: “Εθνικό στοίχημα” το πιστοποιητικό

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης των διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, επεσήμανε ότι η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον Covid-19 που πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στην ΕΕ, δεν δίνει όφελος στη κυβέρνηση αλλά συνολικά στη χώρα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου του 2021 στην ΕΕ, όμως, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, «7 χώρες είναι ήδη έτοιμες, ανάμεσά τους και η Γερμανία που είναι μια χώρα με τον μεγαλύτερο τουρισμό στη χώρα μας».

«Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι ένα εθνικό στοίχημα που αφορά το μέλλον της χώρας και την καλυτέρευση της ζωής όλων των πολιτών», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, αναγνώρισε ότι «η έκδοση του πιστοποιητικού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις» ενώ τόνισε ότι «δεν θα είχε προχωρήσει άμεσα αν η Αριστερά δεν είχε πιέσει την ΕΕ για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων».Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «νομοθετικό μπάχαλο» καθώς, όπως είπε, «δεν περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που πρέπει να αναγράφονται στο πιστοποιητικό και που τονίζονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, σχετικά με την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων».

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, χαρακτήρισε «μονόδρομο το ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19, ώστε να προχωρήσει η χώρα μπροστά σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Γιατί το καταψήφισε το ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε ότι το κόμμα του «καταψηφίζει το ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19, όπως έκανε και στην Ευρωβουλή», κάνοντας λόγο για «ηλεκτρονικό φακέλωμα πολιτών που θα εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

«Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ αποκάλυψε κυνικά ότι δεν είναι μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού ενώ μίλησε και για επιπλέον κινδύνους που υπάρχουν αν ταξιδεύουν οι πολίτες ελεύθερα. Σε καμία περίπτωση το πιστοποιητικό δεν διασφαλίζει τους υπαρκτούς κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης», υποστήριξε ο κ. Λαμπρούλης και συμπλήρωσε: «Πυξίδα του ψηφιακού πιστοποιητικού είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν στις πλάτες του λαού. Η μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και η χαλάρωσή τους στα σύνορα, ήταν πάγιο αίτημα των τουριστικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

“‘Ελλειψη σεβασμού στους θεσμούς” είδε η “Ελληνική Λύση”

Για «έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς και τις συνταγματικές αξίες», κατηγόρησε τη κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Ανησυχεί για τη χαλάρωση των μέτρων το ΜέΡΑ25

Υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών με ψηφιακό πιστοποιητικό, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, εκφράζοντας ωστόσο φόβους ότι, «μαζί με την χαλάρωση των μέτρων μετακυλίεται χρονικά και η κάλυψη των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία». Ακόμα, επεσήμανε τον κίνδυνο διαρροής προσωπικών δεδομένων και κάλεσε την κυβέρνηση να επιληφθεί άμεσα, για όσα θέτει η Επιτροπή Επιστημόνων Ελλάδος σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, με δικλείδες ασφαλείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα