ΑΘΗΝΑ
18:57
|
26.04.2024
Ο Νίκος Δένδιας δεν έκρυψε τη βούληση της Αθήνας να..."ενισχύσει" τις σχέσεις με την Πρίστινα δίχως να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς την εννοεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολύρωρη επίσημη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο φόντο της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που αναπτύσσουν τις τελευταίες βδομάδες, ΗΠΑ και ΕΕ, για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με τελικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας “ομαλοποίησης” των μεταξύ τους σχέσεων.

Μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχε στην Πρίστινα ο Νίκος Δένδιας ήταν αυτή με τον πρωθυπουργό του “κρατιδίου”, Άρμπιν Κούρτι στον οποίο επιβεβαίωσε τη βούληση της Αθήνας να συμβάλει στις προσπάθειες της ΕΕ για την βελτίωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της βουλής στο Κοσσυφοπέδιο,Γκλάουκ Κονιούφτσα, καθώς και με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρζ. Συζήτησαν κυρίως τις “ευρωπαϊκές προοπτικές” χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία κ.α.).

Ακολούθως είχε συναντήσεις με Έλληνες που υπηρετούν σε αποστολές της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο που βρίσκεται στην περιοχή λίγο μετά την ΝΑΤΟϊκή επίθεση του 1999. Εξέφρασε δε την “αφοσίωση” της ελληνικής κυβέρνησης “στην μακροβιότερη αποστολή του ΝΑΤΟ, την KFOR”, διαβεβαιώνοντας πως η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει την αποστολή αυτή “με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο”.

Ολοκλήρωσε την επίσκεψη ευχαριστώντας την πολιτική ηγεσία της Πρίστινας για την “φιλοξενία” τονίζοντας πως με αυτή την επίσκεψη ήθελε να δείξει την βούληση της Αθήνας για “περαιτέρω ενίσχυση” των σχέσεων με την Πρίστινα.

Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο εάν με αυτή την φράση υπονοούσε ενδεχόμενη αναγνώριση του ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου πριν την ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα