ΑΘΗΝΑ
10:44
|
19.04.2024
Η όποια συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο της G20 στη Βενετία, τον Ιούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοντά στην επίτευξη μίας “ιστορικής συμφωνίας” για την επιβολή ενός ελάχιστου διεθνούς εταιρικού φόρου φαίνεται πως βρίσκονται ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Αυτή την εντύπωση δημιούργησε το απόγευμα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ με αφορμή την (διά ζώσης) υπουργική σύνοδο των ομολόγων του από τις άλλες χώρες του G7 στο Λονδίνο.

Η αιτία που αναγκάζει τις χώρες του G7 να συμφωνήσουν στην επιβολή ενός διεθνούς ελάχιστου εταιρικού φόρου είναι η δυνατότητα που έχουν επί δεκαετίες πανίσχυρες πολυεθνικές (ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ, όπως οι Google, Amazon και Facebook) που συχνά δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.

«Απέχουμε μόλις ένα χιλιοστό από μια ιστορική συμφωνία» είπε ο Λε Μερ στο BBC, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών σήμερα.

Πού διαφωνούν

Ωστόσο, δεν είναι όλα “ρόδινα”. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένουν ορισμένες διαφωνίες, κυρίως για το ποσοστό της φορολόγησης και τους κανόνες που θα τεθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολύ μεγάλες εταιρίες με μικρά περιθώρια κέρδους, όπως η Amazon, θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από εκείνο που ισχύει σε κάποιες χώρες, όπως στην Ιρλανδία (γύρω στο 12%), αλλά πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της G7.

Ο Λε Μερ είπε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί «μόνο την αφετηρία». «Χρειαζόμαστε κάτι αξιόπιστο. Ακόμη εργαζόμαστε σε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα του ποσοστού» πρόσθεσε.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οικοδεσπότης της συνόδου, υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει το βλέμμα στραμμένο επάνω τους. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε ένα φορολογικό σύστημα που σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1920» τόνισε.

Ο Λε Μερ επισήμανε ότι μια συμφωνία θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι η G7 διατηρεί ακόμη την επιρροή της.

Η όποια συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο της G20 στη Βενετία, τον Ιούλιο.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο ‘Ασο είπε ότι δεν αναμένει αυτήν την εβδομάδα την επίτευξη κάποιας συμφωνίας όσον αφορά ένα συγκεκριμένο ποσοστό φορολόγησης.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι μια πληρέστερη συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στη σύνοδο κορυφής της G7, που θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη στις 11-13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα