ΑΘΗΝΑ
19:46
|
18.04.2024
Για να εγκριθεί η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον τις ψήφους 61 εκ του συνόλου των 120 βουλευτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως τις 14 Ιουνίου αναμένεται να συγκληθεί η ισραηλινή βουλή (Κνέσετ) για να εγκρίνει την νέα, ισραηλινή οκτακομματική κυβέρνηση στην οποία συμφώνησαν τα μεσάνυχτα της 2ας Ιουνίου ο εντολοδόχος αρχηγός του κεντρώου κόμματος “Γιες Ατίντ”, Γιαίρ Λαπίντ και ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εβραίων εποίκων, “Γιαμίνα”, Ναφτάλι Μπένετ που θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Κνέσετ, Γιαρίβ Λεβίν (από το δεξιό κόμμα Λικούντ του απερχόμενου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου) ανακοίνωσε απόψε ότι θα ξεκινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα την Δευτέρα.

Knesset Speaker Yariv Levin during a special session honoring Jerusalem Day at the Knesset on May 24, 2021. (Olivier Fitoussi/Flash90)

Ακολούθως θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη συζήτησης και ψηφοφορίας πάνω στη συμφωνία για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Εξήγησε ότι συνολικά θα χρειαστούν επτά μέρες και ότι επομένως η πιθανότερη ημερομηνία (εκτός απροόπτου) κατά την οποία θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή είναι αυτή της 14ης Ιουνίου.

Για να εγκριθεί η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον τις ψήφους 61 εκ του συνόλου των 120 βουλευτών.Τα οκτώ κόμματα που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό (ως τον Αύγουστο του 2023) τον Ναφτάλι Μπένετ συγκεντρώνουν 62 βουλευτές συνολικά. Διαθέτουν δηλαδή μία έδρα παραπάνω από τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών που απαιτείται για την έγκριση της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για ισορροπία “του τρόμου” την οποία επιχειρεί να αξιοποιήσει και να χειραγωγήσει προς δικό του όφελος ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς μεθοδικά και ακούραστα “πολιορκεί” τους πιο “αδύναμους κρίκους” από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των οκτώ κομμάτων που στηρίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα ώστε να πετύχει νέα, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την ελπίδα ότι θα καταφέρει (και αυτή τη φορά όπως κάνει εδώ και 12 χρόνια) να “γυρίσει το παιχνίδι” και να ξαναπάρει τη σκυτάλη της εξουσίας.

PRIME MINISTER Benjamin Netanyahu – his people skills are not normal.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα