ΑΘΗΝΑ
03:00
|
25.04.2024
Για συμφωνία - ορόσημο κάνουν λόγο τα μέλη της G7, που συμφώνησαν σε παγκόσμιο ελάχιστο φόρο της τάξης του15% ανά χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα μετά από χρόνια συζήτησης, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος» ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. 

«Για να το καταστήσουμε κατάλληλο για την παγκόσμια ψηφιακή εποχή, αλλά κυρίως για να βεβαιωθούμε ότι είναι δίκαιο, έτσι ώστε οι εταιρείες να πληρώνουν τον σωστό φόρο στις σωστές περιοχές και αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για τους Βρετανούς φορολογούμενους» υποστήριξε. 

«Δεσμευόμαστε για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο τουλάχιστον 15% ανά χώρα» δήλωσε μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία τον Ιούλιο, κατά τη συνάντηση του G20, με τη συμμετοχή των υπουργών οικονομικών. Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να επιλυθούν, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων που θα καθορίσουν πώς και σε ποιες πολυεθνικές εταιρείες θα εφαρμοστεί ο φόρος.

Μια τέτοια συμφωνία στοχεύει στο να τερματίσει αυτό που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, χαρακτήρισε ως έναν «30χρονο αγώνα στον πάτο των φορολογικών συντελεστών εταιρειών», καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν πολυεθνικές. Τα πλούσια έθνη αγωνίζονται εδώ και χρόνια να συμφωνήσουν έναν τρόπο για να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα από μεγάλες πολυεθνικές όπως η Google, η Amazon και το Facebook, που συχνά καταγράφουν κέρδη σε περιοχές όπου πληρώνουν λίγο ή καθόλου φόρο.

Οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για χώρες με χαμηλό φορολογικό προφίλ και φορολογικούς παραδείσους. Η ιρλανδική οικονομία έχει ακμάσει με την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από πολυεθνικές. Το Δουβλίνο, το οποίο αντιστάθηκε στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εναρμονίσει τους φορολογικούς του κανόνες, είναι απίθανο να δεχτεί αμαχητί έναν υψηλότερο ελάχιστο συντελεστή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα