Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πάπα Φραγκίσκο ο Καρδινάλιος Μαρξ (Reinhard Marx), ένας από τους πιο υψηλόβαθμους Καθολικούς της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, υποστηρίζοντας ότι η εκκλησία έχει φτάσει σε «αδιέξοδο» και πως η παραίτησή του είναι πιθανό να σηματοδοτήσει μία «νέα αρχή».
Στην επιστολή που υπέβαλε στον Πάπα, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής την Παρασκευή, ο αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Freising ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι επιθυμεί να αναλάβει μέρος της ευθύνης για την καταστροφή που έχει επέλθει στην καθολική εκκλησία, μετά την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης δεκαετιών.
«Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη για την καταστροφή που έφερε στην εκκλησία η σεξουαλική κακοποίηση από αξιωματούχους της εκκλησίας τις τελευταίες δεκαετίες», έγραψε. Επέκρινε επίσης τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών κατά το παρελθόν και τον τρόπο που η εκκλησία διαχειριζόταν τις καταγγελίες, καθώς αποδείχθηκε πως υπήρχαν «πολλά προσωπικά σφάλματα και διοικητικά λάθη» καθώς και «θεσμική και συστημική αποτυχία» εντός της εκκλησίας.
Κάνοντας λόγο για προσωπική απόφαση προσέθεσε πως «Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω προσωπική ευθύνη, όχι μόνο για τα δικά μου λάθη αλλά και για την εκκλησία ως θεσμός στην ισχυροποίηση της οποία συνέδραμα κατά τις τελευταίες δεκαετίες». Από την πλευρά της, η αρχιεπισκοπή του Μονάχου παρότρυνε τον Μαρξ να παραμείνει στα καθήκοντά του έως ότου λάβει απάντηση από τον Πάπα.
Μετά από σειρά ετών κατά τη διάρκεια των οποίων η καθολική εκκλησία κατηγορούταν για παράβλεψη και συγκάλυψη περιστατικών κακοποίησης με δράστες κληρικούς και άλλα μέλη της καθολικής εκκλησίας, έκθεση που ανατέθηκε από τη Γερμανική Διάσκεψη των Επισκόπων όταν ο Μαρξ ήταν πρόεδρός της και τελικά δημοσιεύθηκε το 2018, αποκάλυψε πως μεταξύ του 1946 και του 2014 σχεδόν 1.700 κληρικοί κακοποίησαν σεξουαλικά τουλάχιστον 3.677 ανηλίκους. Πάνω από τα μισά θύματα ήταν ηλικίας 13 ετών ή νεότερα όταν συνέβη το περιστατικό της κακοποίησης, και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτά ήταν αγόρια που συμμετείχαν στην τέλεση των λειτουργιών. Η έκθεση ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πιθανότατα πολύ υψηλότερος.
Η οργή για τα ευρήματα και ο θυμός των Καθολικών για την προφανή αδράνεια της εκκλησίας προκάλεσε την αποχώρηση χιλιάδων Γερμανών από το δόγμα, που αριθμούσε περίπου 22,6 εκατομμύρια το 2019.
Τον περασμένο μήνα ο Πάπας απέστειλε δύο τον επίσκοπο της Στοκχόλμης και του Ρότερνταμ στη μητρόπολη της Κολωνίας για να διερευνήσει αυτά που αναφέρθηκαν ως «πιθανά λάθη» της εκκλησίας στον χειρισμό των καταγγελιών.
Η οργή εκείνων που έχουν εγκαταλείψει την εκκλησία, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από τη μητρόπολη της Κολωνίας, δεν κατευθύνεται τόσο στον Μαρξ όσο προς τον καρδινάλιο της Κολωνίας, Ράινερ Μαρία Βόλκι (Rainer Maria Wölki), ο οποίος επικρίθηκε έντονα φέτος για την άρνησή του για να δημοσιεύσει την έκθεση, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «μεθοδολογικές ελλείψεις». Η προσέγγιση του Βόλκι έχει χαρακτηριστεί ήδη από τον Μάρτιο ως «καταστροφή» από τον πρόεδρο της Διάσκεψης των Επισκόπων, ενώ το συμβούλιο της μητρόπολης στην Κολωνία δήλωσε ότι αρχιεπίσκοπος «έχει αποτύχει εντελώς ως ηθική αρχή».