Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας, Lee Seong-yong, αναλαμβάνοντας αρκετά αργοπορημένα την ευθύνη για τον θάνατο ενός μέλους της Πολεμικής Αεροπορίας, που αυτοκτόνησε αφού υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από συνάδελφό της. Ο Πρόεδρος Moon Jae-in δέχτηκε αμέσως την παραίτηση, καθιστώντας τον ως τον επικεφαλής της αεροπορίας με τη μικρότερη θητεία στη χώρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al Jazeera, ο Lee Seong-yong υπέβαλε την παραίτησή του μια ημέρα αφότου συνελήφθη ο αρχιλοχίας της Πολεμικής Αεροπορίας, κατηγορούμενος για κακοποίηση και τραυματισμό μιας συναδέλφου του τον Μάρτιο. Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση» είπε ο στρατηγός. «Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στο θύμα και εκφράζω ειλικρινά συλλυπητήρια στην οικογένεια που πενθεί.»
Η οικογένεια του θύματος κατήγγειλε ότι η γυναίκα είχε υποστεί έντονη ψυχοσυναισθηματική πίεση και συνεχή εκφοβισμό και κατηγόρησε την αεροπορία ότι προσπάθησε επί μήνες να συγκαλύψει το συμβάν. Η υπόθεση πυροδότησε τη δημόσια κατακραυγή όταν η οικογένεια της γυναίκας υπέβαλε ψήφισμα στο γραφείο του Προέδρου της χώρας την Τρίτη απαιτώντας τη διενέργεια διεξοδικής έρευνας και την τιμωρία των εμπλεκομένων, που έφερε περισσότερες από 326.000 υπογραφές.
Η υπόθεση έχει σημαντικό κόστος για τον Moon, του οποίου η δημοφιλία μειώνεται σταθερά και το κόμμα του ήδη υπέστη συντριπτική ήττα στις εκλογές που διεξήχθησαν σε δύο μεγάλες πόλεις πριν τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.
Ο Moon διέταξε την Πέμπτη τη διενέργεια έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η αεροπορία χειρίστηκε την υπόθεση, καθώς η οικογένεια έκανε αναφορά στην στρατιωτική εισαγγελία για τρεις αξιωματούχους στη βάση του Lee, κατηγορώντας τους δύο για παράλειψη καθήκοντος και απόπειρα εξαναγκασμού και τον άλλο για σεξουαλική παρενόχληση.
Η Πολεμική Αεροπορία απέλυσε την Πέμπτη δύο επόπτες που εμπλέκονται στην υπόθεση χωρίς να εξηγήσει γιατί. Την Παρασκευή, στρατιωτικοί εισαγγελείς εισέβαλαν στα γραφεία της στρατονομίας της Πολεμικής Αεροπορίας στα κεντρικά της γραφεία και στη βάση του Lee, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Μια σειρά περιστατικών ώθησε τον στρατό να αυστηροποιήσει τους κανόνες και τις ποινές για σεξουαλική κακοποίηση, ωστόσο, όπως επισημαίνουν ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο στρατός εξακολουθεί να είναι πολύ ανεκτικός στα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται τα μέλη του.
«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολεμική αεροπορία προσπάθησε να προστατεύσει εαυτόν, παρά το γεγονός και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του θύματος να ζητήσει βοήθεια» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters άτομο που υπηρετεί επίσης στον στρατό.
Ο θάνατος της γυναίκας ήρθε εν μέσω αυξανόμενης συζήτησης σχετικά με το κατά πόσον το στρατιωτικό σύστημα του Νότου θα πρέπει να τροποποιηθεί. Σύμφωνα με το σύστημα της Ν. Κορέας που επικρατεί προς το παρόν, όλοι οι άνδρες πολίτες οφείλουν να υπηρετούν για δύο χρόνια στον στρατό, ενώ οι γυναίκες μπορούν να προσφερθούν εθελοντικά στο στρατό.
Ο εκφοβισμός που αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στους στρατιωτικούς θαλάμους, καθώς και άλλες μορφές κακοποίησης, αποτελούν εδώ και πολύ καιρό φλέγοντα ζητήματα της στρατιωτικής θητείας της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολυάριθμες αυτοκτονίες.
Τον Μάρτιο, μία τρανς γυναίκα, που απολύθηκε από τον στρατό με συνοπτικές διαδικασίες μετά την χειρουργική επέμβαση φυλομετάβασης, αυτοκτόνησε, προκαλώντας τη δημόσια κατακραυγή.