ΑΘΗΝΑ
03:29
|
25.04.2024
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στον ναό των Αγίων Θεοδώρων, στις 11.00 π.μ. την Πέμπτη, 10 Ιουνίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 91 ετών ο επιφανής ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος, που ένας από τους πιο γνωστούς καθηγητές Συστηματικής Φιλοσοφίας και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας.

Υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984 ενώ οι έρευνές του στους τομείς της Συστηματικής Φιλοσοφίας και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας τον οδήγησαν στη θεμελίωση και στη διεθνή καθιέρωση των ακόλουθων πέντε φιλοσοφικών κλάδων:α) της Καιρολογίας,β) της Φιλοσοφίας της Τέχνης, γ) της Φιλοσοφίας του Ελληνικού Πολιτισμού,δ) της Ιστορίας της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και ε) της Φιλοσοφίας του Κοσμοχώρου.

Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1958) και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και μουσικολογίας.

Το 1965 έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1969 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διετέλεσε πρύτανης το 1977.

Με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος Έρευνας και Εκδόσεων Νεοελληνικής Φιλοσοφίας δημιούργησε το Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum (CPGR).

Ίδρυσε και διηύθυνε το φιλοσοφικό περιοδικό «Διοτίμα» και ήταν επόπτης του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών ακαδημιών.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Ευάγγελου Μουτσόπουλου θα τελεστεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στο ναό των Αγίων Θεοδώρων στις 11.00 π.μ. της Πέμπτης, 10 Ιουνίου.

Πέθανε ο ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

ΜέΡΑ25: Ο ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο

Αργεντινή: Στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στο αλυσοπρίονο του Μιλέι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα