ΑΘΗΝΑ
13:19
|
27.09.2024
Ο Νταβίντ Ντούσμαν ήταν 98 ετών και πέθανε στο Μόναχο – Περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι εκτελέστηκαν στο ναζιστικό κολαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών, ο Νταβίντ Ντούσμαν, ο τελευταίος επιζών στρατιώτης που συμμετείχε στην απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς ως μέλος του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ντούσμαν, εβραϊκής καταγωγής βετεράνος του Κόκκινου Στρατού και αργότερα αθλητής και προπονητής στο άθλημα της ξιφασκίας, απεβίωσε στο Μόναχο της Γερμανίας.

Ο Ντούσμαν ήταν 21 ετών, οδηγός τεθωρακισμένου άρματος μάχης, όταν στις 27 Γενάρη του 1945, έγινε αυτόπτης μάρτυρας των εκατοντάδων φυλακισμένων που ξεχύνονταν προς την έξοδο του ναζιστικού κολαστηρίου. Περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, εκτελέστηκαν στο ναζιστικό κολαστήριο.

“Έβγαιναν απ’ το στρατόπεδο, όρθιοι και καθιστοί ανάμεσα στους νεκρούς”, είχε δηλώσει ο Ντούσμαν πριν έξι χρόνια στη γερμανική εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”, προσθέτοντας: “Τους δώσαμε όλες τις κονσέρβες φαγητού που είχαμε και τρέξαμε αμέσως να κυνηγήσουμε τους φασίστες”. “Στέκονταν εκεί με τις στολές των κρατουμένων και το μόνο που μπορούσε κανείς να διακρίνει πάνω τους ήταν τα μάτια τους, μόνο τα μάτια τους. Ήταν τρομερό”, είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο στο πρακτορείο ειδήσεων ο τελευταίος επιζών Σοβιετικός “απελευθερωτής” του Άουσβιτς.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ Ντούσμαν κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξη του στρατοπέδου του Άουσβιτς κατά τη διάρκεια το πολέμου ενώ συνειδητοποίησαν το μέγεθος των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν εκεί πολλά χρόνια μετά. Ήταν μέλος μιας μεραρχίας 12.000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, από την οποία επέζησαν μόλις 69 άτομα. Ο ίδιος ο Νταβίντ Ντούσμαν τραυματίστηκε πολλές φορές και σοβαρά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια έγινε ένας από τους κορυφαίους ξιφομάχους της ολυμπιακής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης και για περισσότερα από 30 χρόνια υπήρξε ο προπονητής της γυναικείας ολυμπιακής ομάδας ξιφασκίας της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξαρση της βίας ανηλίκων: Συμπλοκές σε Λαύριο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Μετά την Κούβα και το Μεξικό ο τυφώνας Helene χτυπάει τη Φλόριντα

Στον Συνήγορο του Πολίτη η έρευνα για τον νεκρό μετανάστη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα-Ανακοινώσεις και ερωτήματα

Εργατικό ατύχημα στη Θεσσαλονίκη: Υπέστη εγκαύματα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα