ΑΘΗΝΑ
16:15
|
27.04.2024
Aπάντηση Μόσχας στον Γιένς Στόλτενμπεργκ που πρότεινε να συνεχιστούν οι συνομιλίες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με το ΝΑΤΟ, υπό τον όρο ότι θα συμμετέχουν σ’ αυτόν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ που πρότεινε να συνεχιστούν οι συνομιλίες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

“Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει ζητήματα αποκλιμάκωσης και πρόληψης συμβάντων με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά αν δεν εμπλακούν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, αυτός ο διάλογος δεν έχει νόημα”, τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, σήμερα Δευτέρα (7/6).

“Η Ρωσία δεν αποφεύγει τον διάλογο με το ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη για μια πραγματική συζήτηση για τα ζητήματα της αποκλιμάκωσης και της πρόληψης συμβάντων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για αυτά τα θέματα δεν έχουν πρακτικά κανένα νόημα χωρίς τη συμμετοχή στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων” έγραψε η Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τη δήλωση του του Γιενς Στόλτενμπεργκ ότι η Μόσχα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή διεμερούς συνάντησης που έγινε πέρυσι.

Σχολιάζοντας επίσης τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ σχετικά με το ότι “η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μόσχας”, η Ζαχάροβα υπογράμμισε τα εξής: “Μιλώντας για μπάλες. Κύριε Στόλτενμπεργκ, παρακαλώ επιστρέψτε τα τέρματα σας στο αγωνιστικό τερέν, θα σκοράρουμε.”

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας ιδρύθηκε το 2002 βάσει συμφωνίας στην οποία μεσολάβησε η ιταλική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Συμβούλιο πραγματοποίησε την τελευταία του σύνοδο τον Ιούλιο του 2019.

Στις αρχές Ιούνη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει το έργο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα ο στρατός να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση επί τόπου, “συμπεριλαμβανομένης της συνεκτίμησης της παραβίασης από το ΝΑΤΟ των συμφωνιών που συνήφθησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 που προέβλεπαν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις σε εδάφη νέων μελών”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λαβρόφ εκτίμησε πως το ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει κακές προθέσεις σχετικά με τη Ρωσία, καθώς τα μέλη του δεν φαίνονται πρόθυμα να επιβεβαιώσουν ορισμένες από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί με τη Μόσχα τη δεκαετία του ’90.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα