ΑΘΗΝΑ
15:04
|
20.04.2024
Δύσπιστος για την τελική πρόθεση του Ιράν εμφανίστηκε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ, που διαπραγματεύονται εμμέσως με το Ιράν από τις αρχές Απρίλη σε μια προσπάθεια να διασωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία εγκατέλειψαν μονομερώς το 2018, ανακοίνωσαν απόψε ότι ακόμη “δεν γνωρίζουν” αν το Ιράν επιθυμεί πράγματι να επανέλθει στην τήρηση των δεσμεύσεών του.

Image

“Ακόμη δεν ξέρουμε αν το Ιράν θέλει πράγματι και είναι έτοιμο να κάνει αυτό που πρέπει για να τηρήσει μια νέα συμφωνία”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον.

“Προσπαθούμε ακόμη να μάθουμε αν αυτό συμβαίνει” πρόσθεσε.

Image

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία το 2018 στο πλαίσιο ασφυκτικών πιέσεων με στόχο τη μείωση της γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν και την αποτροπή δημιουργίας πυρηνικών όπλων.

Οι ιρανικές αρχές σε αντίποινα αποδεσμεύτηκαν σταδιακά από τα όρια που είχαν τεθεί βάσει της συμφωνίας στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει “έτοιμος” να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία ωστόσο εκβιάζει να εξασφαλίσει διάφορα ανταλλάγματα.

Μέσω των άλλων συμβαλλόμενων μερών της συμφωνίας (Ευρωπαίοι, Κίνα, Ρωσία), οι δύο αντίπαλες χώρες, διαπραγματεύονται από τις αρχές Απριλίου στη Βιέννη αυτή τη συμφωνία.

Ο νέος γύρος παζαριών αναμένεται πριν το τέλος αυτής της εβδομάδας στην Βιέννη.

Image

“Δεν είμαστε ακόμη στο στάδιο μιας επιστροφής στον ‘σεβασμό αντί σεβασμού’, δεν ξέρουμε αν αυτό θα μπορέσει να γίνει. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα του Ιράν καλπάζει προς τα εμπρός… Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότερο μειώνεται ο χρόνος απεμπλοκής” ανέφερε ο Μπλίνκεν.

Από την άλλη, το ίδιο δύσπιστος για τις τελικές προθέσεις των ΗΠΑ εμφανίστηκε σήμερα και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών , Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

“Δεν είναι σαφές εάν ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την πολιτική της υπέρτατης πίεσης έναντι του Ιράν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός.

Κλείσιμο του Γκουαντάναμο;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άφησε κατά τη διάρκεια της ίδια ακρόασης ανοικτό το ενδεχόμενο του κλεισίματος της φυλακής στη ναυτική βάση του Κόλπου του Γκουαντάναμο στην Κούβα

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το υπουργείο έχει ό,τι χρειάζεται τόσο από άποψη πόρων όσο και προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου κάποιου που μπορεί να εστιάσει σε αυτό αποκλειστικά για να το φέρει εις πέρας, οπότε εξετάζουμε να το κάνουμε αυτό, ναι», είπε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η φυλακή, που δημιουργήθηκε για την κράτηση ξένων υπόπτων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, έγινε σύμβολο καταχρηστικών συμπεριφορών των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» λόγω των σκληρών μεθόδων ανάκρισης.

Περίπου 800 ύποπτοι είχαν φθάσει να κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ. Σήμερα, σχεδόν μόνο 40 απομένουν και για εννέα μεταξύ αυτών υπάρχει σύσταση να μεταφερθούν σε άλλη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα