ΑΘΗΝΑ
10:11
|
28.07.2021
Ανάγκασαν σε αποχώρηση τον μοναδικό δημοσιογράφο που κάλυπτε δίκη για τον εκβιασμό επιχειρηματία από ΣΔΟΕ και δικηγόρους...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία ασυνήθιστη ενέργεια προέβησαν σήμερα δικαστές σε αίθουσα του Πρώτου Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας όπου διεξάγεται δίκη για εκβιασμό, που καταγγέλλει επιχειρηματίας εις βάρος του από ΣΔΟΕ και δικηγόρους. Ο εισαγγελέας της έδρας απαίτησε από τον μοναδικό δικαστικό συντάκτη που κάλυπτε το ρεπορτάζ να αποχωρήσει από την αίθουσα με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Μετά από τρίωρη ακροαματική διαδικασία την οποία παρακολουθούσε ο διαπιστευμένος δικαστικός συντάκτης Βαγγέλης Τριάντης του Documento, ο εισαγγελέας της έδρας, Στέλιος Κωσταρέλος, του ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα με το πρόσχημα πως στον χώρο επιτρεπόταν η παρουσία μόνον 15 ατόμων λόγω πανδημίας.

Αφορμή φαίνεται πως έδωσε η πρότερη εμφάνιση της Μάρας Αναστασοπούλου που είναι βασική μάρτυρας στην υπόθεση και από την οποία η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αγάπη Τζουλιαδάκη, είχε ζητήσει να μην παρίσταται στη διαδικασία ικανοποιώντας απαίτηση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Όταν η μάρτυρας εισήλθε στην αίθουσα μετά από διακοπή της συνεδρίασης με τον δικηγόρο της, Γιάννη Απατσίδη, που διαμαρτυρήθηκε επειδή σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο μάρτυρας δεν υποχρεούται να βγει έξω, ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να περάσουν όλοι έξω και να μείνουν εντός του χώρου αυστηρά 15 άτομα που σχετίζονται μόνον με τους διάδικους.

Ωστόσο, εκτός της αίθουσας βρέθηκε και ο μοναδικός ρεπόρτερ που κάλυπτε τη δίκη.

Η εξέλιξη προκάλεσε την εύλογη αντίδραση του δημοσιογράφου που τις προηγούμενες μέρες είχε καλύψει κανονικά το ρεπορτάζ δίχως ανάλογο πρόβλημα. Εκτίμησε πως πρόκειται για “πρωτοφανή απόφαση” αναφέροντας πως θα ενημερώσει σχετικά τον Άρειο Πάγο, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ.

Πώς σχολιάζει την εξέλιξη ο δικηγόρος Καμπαγιάννης

Ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη στο documentonews.gr τόνισε ότι μολονότι δεν προβλέπεται στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση διαφοροποίηση για την παρουσία δημοσιογράφων στο μέτρο του μέγιστου αριθμού των 15 ατόμων σε δίκη, εξήγησε ότι δεν μπορεί η ρύθμιση αυτή να ακυρώνει την επιταγή της δημοσιότητας της δίκης. Υπενθύμισε δε πως η δημοσιότητα της δίκης αποτελεί αρχή καθιερωμένη στο άρθρο 93 του Συντάγματος με ρητές και περιοριστικά αναφερόμενες εξαιρέσεις, καθώς και στο άρθρο 329 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αφαιρούν την υπηκοότητα του Εκουαδόρ από τον Ασάνζ

Νεκρός 41χρονος Παλαιστίνιος από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ

Νέες κατηγορίες Μπάιντεν για απόπειρα ανάμειξης της Ρωσίας στις εκλογές του 2022

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατά κυβέρνησης για την στάση της στην Κούβα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα