Ένας νέος γιγάντιος δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία και ονομάστηκε “Αυστραλοτιτάν” (ή “Νότιος Τιτάνας”) καθώς είχε ύψος 6,5 μέτρα σχεδόν όσο ένα διώροφο κτήριο και μήκος 30 μέτρα, όσο περίπου ένα γήπεδο μπάσκετ.
Ο Αυστραλός Τιτάνας είναι μέσα στη δεκάδα των μεγαλύτερων δεινοσαύρων που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί στη Γη, και όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, ο μεγαλύτερος που έχει υπάρξει ποτέ στην Αυστραλία.
Απολιθωμένα μέρη του σκελετού του Australotitan cooperensis, είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην περιοχή Ερομάνγκα του νοτιοδυτικού Κουίνσλαντ το 2007, οπότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται έως και σήμερα.
Οι επιστήμονες μετά από μακρά μελέτη των απολιθωμάτων του Αυστραλού Τιτάνα, έκαναν τώρα τη σχετική ανακοίνωση στο επιστημονικό περιοδικό “PeerJ”, αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και το BBC.
Οι επαΐοντες εκτιμούν επίσης, ότι επρόκειτο για έναν φυτοφάγο δεινόσαυρο της ομάδας των σαυροπόδων, με πολύ μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και πόδια σαν κολόνες, που ζύγιζε 70 τόνους και έζησε πριν από 92 έως 96 εκατομμύρια χρόνια.
Σημειώνεται ότι η επιστημονική μελέτη των δεινοσαύρων καθίσταται επίπονο έργο, επειδή τα οστά δεινοσαύρων είναι τεράστια, βαριά και εύθραυστα και φυλάσσονται σε διάφορα, ανά τον κόσμο, μουσεία.
Ωστόσο, για πρώτη φορά, η επιστημονική ομάδα που μελέτησε τον Αυστραλοτιτάνα, χρησιμοποίησε νέα ψηφιακή τεχνολογία για να σαρώσει τρισδιάστατα κάθε οστό του και να τα συγκρίνει με τα οστά των πλησιέστερων συγγενών της.
“Οι τρισδιάστατες σαρώσεις που κάναμε μου επέτρεψαν να μεταφέρω περίπου 1000 κιλά οστών δεινοσαύρων σε ένα φορητό υπολογιστή 7 κιλών. Πλέον μπορούμε να μοιραστούμε αυτές τις σαρώσεις αλλά και τα νέα ευρήματά μας στο διαδίκτυο με τον κόσμο”, δήλωσε, ο Δρ. Hocknull, ένας από τους επιστήμονες της ομάδας.
“Συγκρίναμε τα τρία είδη (δεινοσαύρων) που βρέθηκαν στο Βορρά, κοντά στο Winton, με τον νέο μας γίγαντα και φαίνεται ότι οι μεγαλύτεροι δεινόσαυροι της Αυστραλίας ήταν όλοι μέρος μιας μεγάλης ευτυχούς οικογένειας” πρόσθεσε.
Επειδή η Αυστραλία είναι μία επίπεδη ήπειρος, χωρίς οροσειρές και φαράγγια, που σταδιακά θα εξέθεταν τα απολιθώματα λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων, θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον κόσμο για την ανακάλυψη των δεινοσαύρων. Οι ανακαλύψεις συνήθως γίνονται από αγρότες που εντοπίζουν απολιθώματα όταν αυτά έρχονταιγια διάφορους λόγους, στην επιφάνεια του εδάφους.